Sedamdeset sedma sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u okviru redovnog jesenjeg zasedanja počinje sutra.


Tema zasedanja, tokom čije će se generalne debate 21. septembra obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

Kako su saopštile UN, tema proizilazi iz priznanja da se svet nalazi u kritičnom trenutku u istoriji Ujedinjenih nacija zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući pandemiju kovid-19, rat u Ukrajini, humanitarne izazove bez presedana, prekretnicu u klimatskim promenama, kao i sve veću zabrinutost zbog pretnji globalnoj ekonomiji.

Stoga je neophodno pronaći i fokusirati se na zajednička rešenja za ove krize i izgraditi održiviji i otporniji svet za sve i za generacije koje dolaze, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UN.

Generalna debata svetskih lidera počinje u 9.00 časova 20. septembra, a šefovi država i vlada tražiće rešenja za isprepletene globalne izazove.

Predsednik Vučić obratiće se 21. septembra na generalnoj debati svetskih lidera kao 13. govornik, u popodnevnim časovima, potvređeno je ranije Tanjugu u predsedništvu.

Sa Vučićem će u NJujork ići i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Generalna debata će trajati do 26. septembra.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".