Sahranu britanske kraljice Elizabete Druge, i službu koja je tim povodom održana u Vestminsterskoj opatiji, danas je u TV prenosu uživo pratilo na stotine miliona ljudi, a gledaocima u Srbiji za oko je zapao baš neobičan detalj.

Kamere koje su snimale službu u Opatiji, osim zvanica koje su joj prisustvovale, beležile su i svu lepotu i raskoš njene unutrašnjosti.

Foto:Jutjub printskrin/skynews

 

U jednom trenutku kamera je prešla i preko pravoslavnih ikona na šta su se gledaoci u našoj zemlji zapitali otkud takav ikonopis u crkvi potpuno druge vere.

Reč je potezu novijeg datuma, tačnije s početka 1990-ih. Otad ovu crkvu krase i dve ikone ruskog ikonopisca Sergeja Fedorova.

Foto:Jutjub printskrin/skynews

 

Naime, s leve i desne strane na stubovima, mogu se videti dve velike pravoslavne ikone Spasitelja i Majke Božje koje su tu od 1994. godine.

Foto:Jutjub printskrin/skynews

 

Činjenica je da je Anglikanska crkva prilično bliska pravoslavnoj. Pokojni princ Filip, suprug britanske kraljice, kršten je u pravoslavnoj veri, a njegov sin princ Čarls, sadašnji kralj, pokazuje veliko interesovanje za pravoslavlje i skoro svake godine provede po mesec dana u Hilandaru.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".