Frontmen rok grupe "Električni orgazam" Srđan Gojković Gile najpoznatiji je naš budista, a o veri je više puta pričao za medije ističući da je svestan da mnogi imaju predrasude o budizmu zbog neznanja. On je isticao i da budizam i ne doživljava kao religiju.

- Ne doživljavam budizam kao religiju, svestan sam da po nekim elementima jeste religija, ali mene religije ne zanimaju, i upravo to me je privuklo. Budizam nije ono na šta religije obično liče, organizovan sistem verovanja, što mene ne privlači niti zanima - rekao je svojevremeno Gile.

Foto: Aleksa Stanković

 

Pored Gileta, i pokojni pevač narodne muzike Sinan Sakić našao je mir u istoj religiji. Sinan Sakić i supruga Sabina tvrdili su da su se uverili u brojna čuda, a spas su pronašli kod indijskog duhovnog vođe Sai Babe. Sinan je svojevremeno izjavljivao da je u budizmu pronašao ono što najvše voli i da svakim danom radi na duhovnom uzrastanju, a prvi put je u Indiji boravio kada je njegov najmlađi sin Alen zadobio teške opekotine. Sinan je bio uveren da je za njegovo izlečenje zaslužan boravak u hramu Sai Babe, te je decenijama praktikovao običaje ove vere.

Foto: ATA images

 

Fahreta Živojinović jedna je od mnogih javnih ličnosti sa domaće scene koja je promenila veru. Iz islama pevačica je prešla u pravoslavlje, a na krštenju dobila ime Jelena. Brena nikada nije pričala o razlozima koji su je naveli na ovaj potez, ali se pridržava svih pravila 'nove vere', te praznuje pravoslavne praznike i slavu Aranđelovdan. Ona je isticala i da su je pogađale spekulacije u javnosti vezane za promenu imena i vere.

- Pravile su se razne spekulacije o promeni mog imena i vere, zaista je bilo teško podneti sve te besmislice. Moja publika i porodica su bili nešto što predstavlja adrenalin za životom - rekla je Brana za emisiju Ekskluziv.

Foto: Jutjub printskrin/OFFICIELNI KANAL NINO REŠIĆ LEGENDA

 

Pokojni pevač Nino Rešić rođen je kao Amir Rešić, a kao mladić promenio je veru i iz islama prešao u pravoslavlje, gde je dobio ime Nikola, pa i nadimak Nino. Pričalo se da je veru promenio zbog tržišta i karijere. 2004. godine, pa da je opet ime promenio u Amir Rešić. Takođe se spekulisalo i da je to učinio zbog pravoslavne supruge Sare Marković.

Ipak, Nino nikada javno nije objasnio razloge zbog čega je promenio veru.

BONUS GALERIJA: Đorđe David - retrospektiva karijere

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".