Hrvatski predsednik Zoran Milanović danas je rekao da je kasno za promenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini jer su izbori za nekoliko sedmica, dodajući da protiv učestvovanja hrvatskih vojnika u misiji EUFOR-a u toj zemlji „postoji organizovani otpor predvođen Nemačkom”.


Komentarišući govor premijera Andreja Plenkovića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojim je pozvao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita da iskoristi svoja ovlašćenja za izbornu reformu, koja će obezbediti tamošnju legitimnu zastupljenost Hrvata u političkim telima, Milanović je rekao da „kasno Marko na Kosovo stiže”, prenela je Hina.

Izbori u BiH održavaju se 2. oktobra.

- Neke stvari počnete da radite na vreme ili ih ne radite, a ja o tome govorim godinu dana - rekao je Milanović.

- Dakle imaš ovlašćenja ili nemaš. Ako ih imaš, ne daješ u javnu raspravu nego postupaš kao suveren s određenim ovlašćenjima - nastavio je Milanović, kazavši da je Šmit tim činom „dao vremena bukačima da se organizuju" te da izađu na ulice.

Foto: D. Kujundžić

 

- U BiH nismo napravili ništa i sad je kasno za ovakve lepe poetske govore na Generalnoj skupštini, s tim je trebalo početi puno ranije - rekao je Milanović koji smatra da su se izbori u BiH 2. oktobra mogli dočekati „u miru”, sa sigurnošću da će Hrvati dobiti svog predstavnika, da se Plenković na vreme priključio pozivu na reformu.

Hrvatski predsednik je govorio i o EUFOR-ovoj misiji Altea u kojoj u BiH učestvuje oko 1,2 hiljade vojnika iz 20 zemalja, ali ne iz Hrvatske.

- Hrvatska nije u tome jer se to nekome ne sviđa. Meni se počelo sviđati da tamo budemo, odnosno da imamo to pravo ako hoćemo, možda nećemo poslati nikoga - rekao je Milanović.

On je kazao da prema tome postoji „organizovani otpor nekoliko država na čelu s Nemačkom”, te da je njemu neshvatljivo da Hrvatska nekome predstavlja opasnost za BiH.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".