Sve je počelo 1991. godine u manastiru Ostrog, gde je Ilija inače često boravio i pomagao monasima, a gde je njegov pokojni ujak Lazar Adžić bio iguman.

- Imao sam tada 16 godina, a igrom slučaja moj drugar iz sela bio je u poseti manastiru Ostrog. Još kao dečaci dogovorili smo se da budemo kumovi, a tada sam ga upitao da li je kršten. Odgovorio mi je da nije, ali da želi, a kada sam se ponudio da pozovem sveštenika pitao sam ga gde ti je kum. On me samo pogledao i rekao: "Pa ti ćeš mi biti kum". Tako je to počelo i evo, hvala Bogu, i danas se nastavlja - rekao je svojevremeno Ilija za "Novosti".

To prvo kumstvo ima i drugu stranu priče, koja je takođe interesantna.

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Sa drugom i njegovom porodicom bila je i jedna žena sa sinom. I oni su razmišljali o krštenju, ali se žena predomislila jer u manastiru nije bila sa suprugom. Igrom slučaja upravo ta žena i njen sin kasnije su mi postali tašta i šurak, a da sam im tada kumovao možda se ni danas ne bih oženio - sa osmehom priča Ilija.

U manastiru Ostrog sklopio je i druga kumstva. Dešavalo se da se tu sretne sa ljudima koji požele da se krste, a Ilija je prihvatio svaki poziv puna srca.

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Imam kumove u Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Nemačkoj, pa sve do Kanade. Sa svima sam u kontaktu i održavamo ta naša prijeteljstva. Za mene je kumstvo svetinja, a drago mi je što to prepoznaju i svi oni sa kojima sam sklopio tu neraskidivu vezu - dodao je Ilija.

Ovaj Trebinjac ističe da sa kumovima deli i dobro i zlo. Uvek su jedni drugima pri ruci i često se obilaze, druže, jedni drugima pomažu.

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Za moju krsnu slavu Mratindan okupi se oko 120 gostiju, a negde oko 30 su kumovi. I ostali bi bili tu sasvim sigurno da žive u blizini. S druge strane, mislim da nema slave koja se slavi a na kojoj ja nemam obavezu da obiđem barem devet kuća - kaže Mastilović.

Ilija kaže da se raduje i kumstvima na venčanjima. Srećni mladenci i njihove porodice uvek se pamte.

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Kada se pojavim na venčanju, posebno kada sam kum, dešavalo mi se da mi sveštenici kažu: "Pa opet ti". Isto tako bilo je situacija da sam bio "samo" gost na veselju, a da mi priđu pa me pitaju da li sam to ponovo kum - naglasio je Mastilović.

I ĆERKA POŠLA OČEVIM STOPAMA

ILIJA Mastilović sa suprugom Rankom ima četiri ćerke Jovanu, Anđelu, Teodoru i Ivonu.

- Dugo smo i supruga i ja bili nezaposleni, ali se nikada nije desilo da nemamo za kumstvo. Uvek se iskreno radujemo našim novim kumstvima, koja nisu samo radi forme, već se nastavljaju prijateljstva i druženja. To tako shvataju i naša deca, a najstarija ćerka mi je već kumovala - istakao je Ilija Mastilović.