Kraljevska kovnica novca predstavila je novi dizajn kovanice od 50 penija sa slikom kralja Čarlsa III koja će ući u opticaj do kraja godine. 

Pre toga, u ponedeljak u 9 sati će biti puštena specijalna memorijalna serija kovanica u čast pokojne kraljice Elizabete II.

Kako pišu britanski mediji, Čarlsov portret će se pojaviti na novčanici od 5 funti i kovanici od 50 penija, piše Gardijan.  

Glavni komercijalni direktor Kraljevske kovnice Nikola Hauel ističe da se očekuje da će ljudi početi da dobijaju asortiman od oktobra, a zatim se očekuje da će ove kovanice početi masovno da se upotrebljavaju od decembra. 

Foto: Tanjug/AP

 

Kraljev lik, koji je dobio lično odobrenje Čarlsa, napravio je vajar Martin DŽenings, saopštila je Kovnica novca. Po tradiciji, kraljev portret će biti okrenut ulevo, suprotno od kraljice Elizabete Druge.

- Čarls je nasledio opštu tradiciju koju imamo u britanskom kovanom novcu, koja seže sve do Čarlsa II, da je monarh okrenut u suprotnom smeru od svog prethodnika - rekao je Kris Barker ispred Muzeja Kraljevske kovnice novca.

 

 

Latinski natpis oko kraljevog lika glasi: „:: CHARLES III:: D :: G :: REX :: F :: D :: 5 POUNDS :: 2022”, što u prevodu znači: „Kralj Čarls III, milošću Božjom, zaštitnik vere”.

Foto: Tanjug/AP

 

Kraljevska kovnica novca, sa sedištem u Lantrisantu, u južnom Velsu, prikazuje kraljevsku porodicu na novčićima više od 1.100 godina, dokumentujući svakog monarha od Alfreda Velikog.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".