Pred pokrajinskim Krivičnim sudom u Beču danas je počelo suđenje šestorici osumnjičenih za pomaganje teroristi Kujtimu Fejzulaju, koji je 2.novembra 2020.u centru Beča nasumično pucajući na prolaznike ubio četiri osobe i ranio 23, pre nego što ga je policija likvidirala.


- Uveren sam da svako od njih zna šta se dogodilo 2.novembra 2020. Jedan pripadnik Islamske države je u ime te organizacije izvršio teroristički napad i time ne samo pogodio u srce porodice i prijatelje žrtava, već nas sve, celu Austriju - rekla je državni tužilac.

Ona je istakla da su optuženi godinama poznati vlastima kao pristalice Islamske države i podvukla da su podržavali terorizam.

Šestorica muškaraca od 21 do 32 godine, kako je navelo tužilaštvo, nisu direktno učestvovala u izvršenju terorističkog napada, ali su pomagali teroristi.

NJima se na teret stavljaju učešće u terorističkom delu sa smrtnim ishodom, terorističko udruživanje i formiranje kriminalne organizacije.

Uz njihovu pomoć, kako je navela tužiteljka, terorista je nabavio oružje.

Tako je 32-ogodišnji Čečen optužen da je obezbedio teroristi, inače Austrijancu albanskog porekla iz Severne Makedonije, automatsko oružje i municiju, kao i pištolj.

Samo par sati pred napad on i jedan 28-godišnji Avganistanac bili su u stanu teroriste i prisusvovali poslednjim pripremama, posebno punjenju oružja i izradi lažnog kaiša-bombe.

Optuženi Čečen priznao je da je nabavio oružje, a njegov advokat je kazao da ilegalna trgovina oružjem nije sipmatična, ali i da on nije ubica.

Advokat tvrdi da njegov štićenik nije znao za terorističke namere Kujtima Fejzulaja i da nema nikakve veze sa islamizom.

Advokati osumnjičenih prebacili su tužilaštvu da imaju samo indicije, ali ne i dokaze za tvrdnje iz optužnice.

Suđenje će, kako je najavljeno, biti nastavljeno 1.decembra saslušanjem optuženih.

Svi optuženi su najavili da će se izjasniti o optužbama, prema kojima im preti od 20 godina do doživotnog zatvora.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".