Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine.

Tramp je bio 45. predsednik SAD i pokušaće da bude tek drugi predsednik u američkoj istoriji koji će biti izabran u dva neuzastopna mandata. Poznati političar je tu dužnost je obavljao od 2017. do 2021. godine.

Predstojeći predsednički izbori će za Trampa biti treći, a vest o kandidaturi, koja je objavljeno iz njegove baze na Floridi, dolazi posle međuizbora, odnosno glasanja za 435 članova Predstavničkog doma i 35 od ukupno 100 članova Senata, 36 od 50 guverenera, kao i drugih zvaničnika na nivou saveznih država. Republikanci su nezadovoljni rezultatima izbora jer nisu uspeli da od Demokrata preuzmu kontrolu nad Kongresom SAD.

Foto: Tanjug/AP

 

Saradnici bivšeg predsednika predali su dokumentaciju potrebnu za kandidaturu, a Tramp je primio brojne goste na luksuznom imanju na Floridi.

- Da bih Ameriku ponovo učinio velikom i slavnom, večeras objavljujem svoju kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država - rekao je Tramp okupljenima u Mar-a-Lagu, njegovom imanju na Floridi, gde će biti sedište njegove kampanje.

Foto: Tanjug/AP

 

Tramp tvrdi da stranka u ovom trenutku ne može da priušti da nominuje „političara ili konvencionalnog kandidata“ ako želi da ponovo osvoji Belu kuću, piše CNN.

- Ovo neće biti moja kampanja, ovo će biti naša kampanja zajedno - zaključio je Tramp.

Foto: Tanjug/AP

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".