Saičić je u Beogradu stupio u Pešadijsku podoficirsku školu, pa se nakon završetka i vratio u rodnu Crnu Goru gde je postavljen za ađutanta Vasojevićke brigade. Zbog želje da se usavrši stupa u tursku vojsku kao poručnik carske garde, ali se tu zadržao kratko.

''Namirisao'' je sukob na Dalekom istoku i odlučio da pređe u Mandžuriju gde je stupio u rusku vojsku sa činom poručnika. Ubrzo dolazi do rata između Rusije i Japana za prevlast nad Mandžurijom i Korejom, a u ovim krvavim borbama u dalekim zemljama je ranjen čak tri puta.

U blizini Vladivostoka, dve vojske su se našle u neposrednoj blizini. Japanski komandant je tražio da jedan ruski junak izađe na megdan. Kada je čuo od svog komandanta šta se traži, Saičić je odmah istupio i zatražio konja i jednu oštru sablju. Ubrzo su se njih dovjica našli na megadnu, oči u oči.

Foto: Vikipedija

 

Zveckanje sablje je odjekivalo vojnim poljem, čak je i japanski komandant posekao Aleksandra po čelu. Krv mu se slivala niz lice kada je skočio i presekao japanskog borca. Saičić je odao poštu palom borcu, a zatim se okrenuo ka svom komandantu i rekao da je zadatak ispunjen.

Buktinja rata nije uspela da ga ubije, već se vratio u otadžbinu. Kasnije, na Cetinju se zapalio kraljev dvor, a niko se nije usudio da uđe i spasi dragocenosti. Saičić je hrabro i odlučno ušao unutra i izbacivao stvari kroz prozor.

Kada je završio, video je da stepenice nisu u funkciji i da će morati da skoči. Prilikom pada se povredio i preminuo u bolnici u 38. godini života.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".