1. Zob

Lak prvi korak ka snižavanju holesterola je da za doručak pojedete činiju ovsenih pahuljica ili hladnih žitarica na bazi ovsa. Obezbediće vas sa jednim do dva grama rastvorljivih vlakana. Ako dodate bananu ili šaku jagoda koje ste zamrzli, za još pola grama. Trenutne smernice, inače, za ishranu preporučuju unos 20 d- 35 g vlakana dnevno, a najmanje 5 - 10 g treba da dođe iz rastvorljivih vlakana.

Foto: Profimedia

 

2. Ječam i druge integralne žitarice

Kao i ovas i ovsene mekinje, mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, uglavnom putem rastvorljivih vlakana koje isporučuju i teraju holesterol.

3. Pasulj

Posebno je bogat rastvorljivim vlaknima. Ima još jedan plus - potrebno je neko vreme da se svari, što znači da se posle obroka osećate duže siti, a to je i jedan od razloga zašto je pasulj korisna hrana za osobe koje pokušavaju da izgube težinu, što se često savetuje srčanim bolesnicima.

A sa toliko izbora (pasulj, srodno sočivo, grašak...) i raznovrsnih načina da ih pripremite u vreme posta, zadržaćete kontrolu nad holesterolom.

Foto: Profimedia

 

4. Patlidžan i bamije

Ova dva niskokalorična povrća su takođe dobar izvor rastvorljivih vlakana.

5. Orasi

Veliki broj studija pokazuje da je jedenje oraha, ali i badema. kikirikija i drugih orašastih plodova dobro za srce. Samo 55 g orašastih plodova dnevno može malo smanjiti loš LDL holesterol za oko pet odsto.

Orašasti plodovi imaju i dodatne hranljive materije koje štite srce na druge načine.

6. Biljna ulja

Korišćenje tečnih biljnih ulja kao što su ulja od suncokreta, maslina, uljane repice, mediteranske biljke šafranike i drugih umesto putera, svinjske masti ili masti pri kuvanju ili za stolom pomaže u smanjenju LDL-a.

Foto: Profimedia

 

7. Voće

Jabuke, grožđe, jagode, citrusi bogati su pektinom, vrstom rastvorljivih vlakana koja snižavaju LDL.

8. Hrana obogaćena sterolima i stanolima

Steroli i stanoli izdvojeni iz biljaka povećavaju sposobnost tela da apsorbuje holesterol iz hrane. Dodaju se u sok od pomorandže, čokoladu.

Takođe su dostupni kao dodaci. Uzimanje 2 grama biljnih sterola ili stanola dnevno može smanjiti LDL holesterol za oko 10%.

9. Soja

Konzumiranje soje i hrane napravljene od nje, poput tofua i sojinog mleka, nekada se reklamiralo kao moćan način za snižavanje holesterola. Analize pokazuju da je efekat skromniji — konzumiranje 25 g sojinih proteina dnevno (280 g tofua ili 2 1/2 šolje sojinog mleka) može smanjiti LDL za 5 – 6 odsto, što nikako ne treba zanemariti, piše "Stil".

Foto: Profimedia

 

10. Masna riba

Konzumiranje ribe (kad je tokom posta dozvoljeno) smanjuje LDL na dva načina: ne sadrži zasićene masti koje povećavaju LDL, a isporukom omega-3 masti u snižava loš holesterol.

Omega-3 masne kiseline smanjuju trigliceride u krvotoku i takođe štite srce, pomažući u sprečavanju pojave abnormalnih srčanih ritmova.

Preporučuje se i konzumiranje dodataka s vlaknima, uporedo s predloženim jelovnikom. Tačno je da nude najmanje privlačan način za dobijanje rastvorljivih vlakana, ali dve male kašike obezbediće vam oko četiri grama, pokušajte s njima da popravite situaciju, posebno ako imate izražene probleme sa srcem i krvnim sudovima zbog visokog nivoa holesterola.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".