Finska premijerka Sana Marin oduševila je sve svojim izgledom pojavivši se na proslavi povodom 105. godišnjice nezavisnosti Finske u Predsedničkoj palati. 

Najmlađa predsednica vlade na svetu zasijala je u elegantnoj haljini poznatog finskog dizajnera. Kako je navela na svom Instagram profilu, haljina je stara već 15 godina, ali je modifikovana specijalno za ovu priliku. 

Pored svilene haljine, Marinova je na sebi imala srebrni nakit koji savršeno pristaje uz ovu kreaciju. Premijerka je nosila i Veliki krst Bele ruže Finske, koji se dodeljuje građanima ove države koji su se istakli u službi otadžbine, kao priznanje za zapažene civilne i vojne zasluge.

Ona je na ovu proslavu doletela pravo sa Samita Evropske unije - Zapadni Balkan koji je održan u glavnom gradu Albanije, a na kojem je učestvovala kao lider Finske. 

Na svečanom prijemu u Helsinkiju bila u pratnji svog supruga Markusa Raikonena, bivšeg fubalera i preduzetnika, sa kojim je u braku od 2020. godine. NJih dvoje su ponosni roditelji 2-godišnje ćerke Eme. 

 

Podsetimo, Sana je 2019. godine postala najmlađa premijerka na svetu i tek treća žena na ovoj poziciji u Finskoj. NJen privatni život izazvao je pažnju svetske javnosti kada je na svom blogu pričala o svom detinjstvu. Naime, rođena je 1985. godine u Helsinkiju, glavnom gradu Finske u siromašnoj porodici oca alkoholičara i majke homoseksualnog opredeljenja. Ovakav brak nije mogao da opstane te se završio razvodom još dok je Sana bila dete.

Finski mediji pisali su o tome kako joj je teško padalo to što joj se majka preudala i počela da živi sa svojom partnerkom, jer u to vreme nije bilo popularno biti pripadnik LGBT populacije u ovoj nordijskoj zemlji. Priznala je kao dete osećala „nevidljivom“ jer nije mogla da priča o svojoj porodici. Ali rekla je da joj je mama uvek bila podrška i govorila joj je da veruje da može da uradi sve što poželi. 

Pohađala je Univerzitet u Tampereu i prva je osoba u svojoj porodici koja je diplomirala.

Marinova se letos našla u centru skandala nakon što su isplivali snimci sa jedne privatne proslave na kojoj se nalazila. Lideri opozicije su nakon objavljivanja tih snimaka čak tražili da se testira na prisustvo droge u organizmu, što je lepa premijerka i uradila. Iako je dobila negativan test, javnost u Finskoj nije bio oduševljen njenim ponašanjem jer su smatrali da je zanemarivala dužnost državnika. 

BONUS GALERIJA: Sana Marin - premijerka Finske koja se zalaže za članstvo u NATO

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".