Prave zime prethodnih dana bilo je samo na planinama, dok se u ostalim predelima tek zabeleo sneg, a danas će u Srbiji biti stabilno i suvo sa sunčanim intervalima.

Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće od -6 do 0°C, u Beogradu -2°C, maksimalna dnevna od 2 do 6°C, u Beogradu do 4°C, najavio je meteorolog Đorđe Đurić.

Prema njegovim rečima, istovremeno će se veoma snažan ciklon premeštati preko severne Evrope i u utorak će se nalaziti nad istokom kontinenta. U sklopu ovog ciklona preko našeg područja u utorak će preći oslabljeni hladni front sa kišom, na planinama sa snegom, a ujutro se susnežica i sneg očekuju i u nižim predelima.

- Na severu Srbije i u Beogradu biće suvo. Hladni front usloviće i jak severozapadni vetar. Prostrana visinska dolina sa severoistoka koja će se spustiti do našeg područja, svojom glavninom prodraće istočnije. Maksimalna temperatura u utorak u Srbiji biće od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C – kaže Đurić.

Meteorolog prognozira da se u sredu pod uticajem anticiklona i viskog vazdušnog pritiska očekuje stabilno i suvo sa sunčanim intervalima, a pod uticajem visinskog termičkog grebena sa jugozapada, očekuje se i prodor osetno toplije vazdušne mase sa Mediterana.

Maksimalna temperatura biće od 6 do 12°C, u Beogradu do 10°C, a duvaće jugozapadni vetar.

U četvrtak se preko severa Evrope očekuje premeštanje još jednog veoma snažnog ciklona, koji će samo svojim obodnim delom zahvatiti Srbiju, ali se istovrenemeno sa severa očekuje prodor prostrane visinske doline i prodor hladnog fronta.

- Ovakva sinoptička situacija usloviće sa severa prema jugu naoblačenje i zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom, a potom će kiša i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg. Počeće da duva jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C, krajem dana u padu – navodi Đorđe Đurić.

U petak i tokom vikenda stiže do Srbije stiže prodor veoma hladne vazdušne mase sa severoistoka. Istovremeno, nad zapadnom Evropom nalaziće se veoma snažan anticiklon, uz veoma visok vazdušni pritisak. Ovakva sinoptička situacija usloviće nad našim područjem veoma snažno severno strujanje, uz prodor veoma hladne vazdušne mase sa severoistoka.

- Naše područje nalaziće se i na graničnom delu anticklona sa zapada i ciklona sa istoka. U petak i u subotu u Srbiji se očekuje sneg, a glavnina padavina očekuje se u južnim, centralnim i istočnim predelima. Za sada je veoma nezahvalno davati informacije koliko se snega očekuje, a sve zavisi i od sekundarnog ciklona, koji će prema trenutnim prognozama nalaziti nad Turskom i pravu zimu sa obilnim snegom doneti Turskoj i egejskom delu Grčke – kaže meteorolog i objašnjava da ukoliko se ciklon bude nalazio istočnije, to će znatno manje snega biti nad našim područjem i obrnuto.

Uz jak severozapadni vetar, maksimalna temperatura u petak biće od 0 do 4°C, a za vikend od -3°C na jugu do 3°C na severu Srbije, u Beogradu do 2°C.

I dok će naše područje biti pod uticajem veoma hladne vazdušne mase sa istoka Evrope, termički greben nalaziće se nad zapadnom Evropom, uz znatno više temperature, a jak anticklon usloviće stabilno vreme i sprečavaće prodor ciklona i oblačnosti sa padavinama i prodor toplije vazdušne mase sa Atlantika prema kopnenom delu Evrope i prema našem području.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš