Proslavljena novinarka Mira Adanja Polak (80) već decenijama važi za jedno od omiljenih TV lica, a ona je poznata po tome što spada u poznate ličnosti koje ne pričaju često o svom privatnom životu.

O njenoj dugoj i uspešnoj karijeri sve je poznato, ali ni najverniji obožavaoci ne znaju mnogo o njenoj porodici. Mira Adanja Polak zasnovala ju je sa Martinom Darkom Polakom, uglednim raketnim inženjerom.

 

 

Kako je svojevremeno ispričala, jednom prilikom ona je odložila intervju sa američkim političarom Henrijem Kisindžerom i vratila se u Srbiju samo zbog Polaka.

– Kada sam, recimo, imala zakazan intervju sa Kisindžerom, moj suprug je zatražio od mene da smesta sednem u avion i da se iz NJujorka vratim kući. To sam i uradila, a ispostavilo se da sam takvom odlukom obezbedila kod sagovornika mogućnost da intervju dobijem sledeći put. To su ti slatki i gorki rizici našeg posla – podelila je.

Pisalo se i da se "nije smirila dok nije rodila dete", a kako je i sama jednom objasnila, u tome je uspela iz devetog pokušaja.

Foto: Petar Milošević

 

 

Prema Mirinim rečima, suprug je glava njihove kuće.

– Zna se ko je u kući najstariji, muž, ko drugi. Muž je glava kuće i to poštujem. Mislim da je u osnovi svih bračnih razmirica upravo taj isforsirani sukob nadležnosti, ta potreba nekih žena da, bez ikakvog istinskog razloga, preuzimaju na sebe prerogative koji pripadaju muškarcima. Zašto, čemu, pa uloge su odavno podeljene! Svako nek igra svoju i – mir u kući – istakla je u jednom intervjuu.

Ona je tada objasnila i da je svesna da ovakvo mišljenje nije popularno.

– Kažem to po cenu da me optuže da sam konzervativna i tradicionalna. Ja se nikada ni sa jednim muškarcem nisam nadmetala i zato, valjda, nikada nisam ni doživela od njih poniženje ili neku drugu neprijatnost – rekla je Mira Adanja Polak.

 

 

Kako je istakla, njen suprug nije mnogo zainteresovan za njene emisije, kao ni njen sin i troje unučića.

Kako je i sama pričala, njihov sin Marko na svet je stigao posle osam pobačaja, a ona ga je vaspitavala onako kako je naučila u sopstvenoj kući.

– Ne znam, mislim da sam bila dobar roditelj. Onako kako su vaspitali mene, sestru i brata, tako sam i ja vaspitala svoje dete. Teško je odupreti se modelu koji ste dobili od roditelja, a nešto, pravo da vam kažem, i ne vidim da je bio loš. Možda sam tu i tamo štogod morala da osavremenim, ali u osnovi to je to. Poštovala sam pravo sina na sopstveno mišljenje, nisam mu se mešala u život, nisam naturala savete, nastojala sam, a i danas se trudim da mu pomognem kad god to od mene zatraži – izjavila je novinarka.

Foto: D. Milovanović

 

 

Ona je dodala i da "snaju poštuje, a unuku obožava". Štaviše, u unuci često vidi sebe, naročito u društvenim situacijama, a u jednoj je bila sigurna da je devojčica mnogo toga nasledila od nje.

– Bile smo nas dve na jednom dečjem rođendanu i tada sam je videla u akciji. Ušla je na nepoznat teren, među nepoznate ljude, u sekundi je našla čoveka kome će da se uspentra na krilo i koji će da joj iseče parče torte. Kada sam videla kako se snašla, rekla sam u sebi: "Ovo je genetika" – ispričala je.

(Glosi)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".