NJihov trener Jin Jin rekao je lokalnim medijima da njegove veverice imaju "oštro" čulo mirisa. Predstavnici gradskih vlasti objavili su da se ovaj novi tim dodaje policijskim snagama.

Tako brigada policijskih pasa u gradu Čongkingu na jugozapadu Kine sada ima tim crvenih veverica koji im pomažu da nanjuše drogu u skladišta i na drugim lokacijama.

Iz gradske policije su rekli da su ove veverice male i okretne, i da mogu da pretražuju uske i nepristupačne male prostore u skladištima do kojih psi ne mogu da dopru.

- Ove veverice imaju vrlo osetljivo čulo mirisa. U prošlosti, naši problemi sa obukom malih glodara nisu bili dovoljno razvijeni da bismo pokušali sa ovakvim programom - rekao je Jin Jin, policijski vodič za pse koji je zadužen da obučava tim veverica.

Jin je dodao da se program obuke razvijen za veverice u Čongkingu takođe može koristiti za obuku drugih životinja da nanjuše drogu.

Kina ima politiku nulte tolerancije prema upotrebi i trgovini drogom koja se smatra "zajedničkim neprijateljem čovečanstva".

Kineske veverice koje njuše drogu mogu biti prve takve vrste. Ali životinje i insekti osim pasa takođe su korišćeni za otkrivanje opasnih supstanci poput eksploziva.

Pentagon je recimo 2002. godine podržao projekat korišćenja pčela za otkrivanje bombi. U međuvremenu, Kambodža je rasporedila obučene pacove da pomognu jedinicama za uklanjanje bombi kako bi pretražile minska polja.

(Insider.com)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".