Incident se dogodio na graničnom prelazu Bezdan, 4.marta u 20.30 časova kada je kontrolisan državljanin Hrvatske L.M. (49), kojem je u vozilu detektovana radioaktivnost, u rezervnom točku u prtljažniku nađena glava gromobrana.

Kako je pisao SOinfo.org, prisustvo radioaktivnih materijala, alarmirali su postavljeni senzori na graničnom prelazu. Prema nezvaničnim informacijama, senzori su se oglasili upozoravajući na visok nivo zračenja i prisustvo „ozbiljne količine” radioaktivnog materijala u putničkom vozilu stranih registarskih tablica koje je čekalo na izlazak iz Srbije.

Vozač i dva saputnika, svi hrvatski državljani, su uhapšeni na licu mesta.

SOinfo.org je obavešten da je na granični prelaz, po prijavi incidenta, stigla „dežurna ekipa iz Vinče” koja je potvrdila prisustvo radioaktivnih elemenata u vozilu. Takođe, kako je rečeno tom portalu, detektovano je i ozbiljno zračenje u pograničnoj zoni.

Nezvanično, službenicima carine i policije iz subotnje smene naloženo je da se reše radnih uniformi i da se odazovu proverama zdravstvenog stanja. Vozilo i radioaktivni materijal su 24 sata bili locirani u blizini graničnog prelaza Bezdan.

Povodom događaja u kome je došlo do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja stanovništva zatraženo je obrazloženje JP Nuklearni objekti Srbije.

(Blic)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".