Bajatović je rekao da svakako sa tim poskupljenjem neće biti dostignuta "puna cena".

- Desiće se poskupljenje gasa, bolje da ja to kažem, ja sam ionako dežurni požarni - mora doći do poskupljenja gasa, sigurno jednom, a verovatno i dva puta do kraja godine, iz prostog razloga što ako saberete da treba da držimo cenu na nivou koja je prihvatljiva, a neće to biti puna cena i onoga što kažete da Srbijagas investira, a to je i u zalihe. Mi to ne možemo da uradimo, a da pri tome ne pomognemo budžetu Srbije - rekao je Bajatović.

Kazao je da je MMF odobrio za potrebe Srbijagasa ukupno 800 miliona dolara, što nije dovoljno.

- Izvinite, a ako finansirate i zalihe i sve ostalo, to uopšte nisu tako velika sredstva po ovim cenama, u uslovima u kojima želite da zadržite vođenje socijalne politike - rekao je Bajatović.

Foto: Tanjug

 

Kada je reč o diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom i mogućnostima Srbije, Bajatović je rekao da imamo puno opcija, među kojima je i gas iz Azerbejdžana, ali da je tu problem što oni traže dugoročne ugovore, na 10 do 15 godina.

- Ipak, svi ćute o tome da izvoz iz Azerbejdžana direktno zavisi od uvoza gasa iz Rusije - dodao je Bajatović.

Kako je rekao, Srbija ima slobodne kapacitete na Turskom toku, kratkoročne, zbog kojih možemo da uvezemo viškove gasa iz Turske, Bugarske i Grčke, a razgovralo se o tome i sa Katarom.

Foto: Tanjug/Ukrinform photo

 

- Imamo dovoljno kapaciteta da u narednih godinu, dve napravimo neki bolji balans kupljenog gasa, ako to treba da bude i politički cilj, a pretpostavljam da će biti i ekonomski, ako ništa drugo zbog bezbednosti snabdevanja - rekao je Bajatović.

Istakao je da Srbijagas radi zbog toga na mnogo projekata, među kojima je veoma važan gasovod sa Bugarskom koji bi trebalo da bude gotov do oktobra.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".