Karađorđev unuk je na tronu dočekao oslobodilačke ratove koji su zahvatili Balkan početkom 20. veka. Prvo je zbacio turski jaram sa južnih srpskih zemalja, a potom je i odbio bugarski pokušaj da turski zulum zamene svojim u južnoj Srbiji.

U Srbiju je stigao mir posle Balkanskih ratova, međutim, ne zadugo. Pucanj u Sarajevu je odjeknuo Evropom i vrlo brzo su se širom celog starog kontinenta gledali ljudi preko nišana. Srbija je pred sobom imala znatno jačeg protivnika.

Prkos srpskog naroda i ljubav prema slobodi je odbranila napad mnogo bolje opremljenije i spremnije vojske Austrougarske carevine. Carska Nemačka je morala da uplete svoje prste kako bi porazili ovaj izmoreni i slobodoljubivi narod.

Foto: I.Marinković/Vikipedija

 

Državni vrh i vojska, ali i narod, nije želeo da potpiše kapitulaciju, već su se dali u beg preko brdovite Albanije kako bi se spremili za neke nove bitke i neki novi sukob.

Makrena Spasojević

Prilikom povlačenja preko Albanije, kralj Petar je sreo Makrenu, seljanku koja je pošla u potragu za svojim jedincem Marinkom. Želela je da mu da vunene čarape koje je isplela, ali kada je shvatila da neće moći dalje, čarape je dala upravo kralju Petru uz zavet da pronađe njenog sina.

Obećanje nije zaboravio, ali je pronašao Marinka promrzlog u hladnom paklu Albanije. Kada mu je uručio čarape, on se nije od njih odvajao sve do smrti, a na samrti je tražio da mu ih obuju kako bi u njima umro.

 

 

Kralj Petar je odlučio da po oslobođenju Srbije na kraju rata podigne spomenik Makreni i Marinku na seoskom groblju, međutim, taj spomenik je srušen. Obnovilo ga je Društvo srpskih domaćina.

Danas ovaj obnovljeni spomenik stoji u Slovcu kod Lajkovca.

- Ovaj spomenik podiže Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde i njenom sinu Marinku, koji se večnim snom smiri u gudurama Arbanije - zapisano je na spomeniku.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".