Žiri popularnog gastro-sajta Taste Atlas, međutim, nije imao dilemu. Na listi od 50 najboljih pića na svetu, viljamovka je zauzela visoko treće mesto, iza škotskog viskija i Repsado tekile.

Naglašavajući da se ova rakija od kruške viljamovke proizvodi u nekoliko balkanskih zemalja, u obrazloženju još piše:

- Često se smatra najboljom vrstom voćne rakije koja se proizvodi u regionu. Bistro i bezbojno alkoholno piće obično ima intenzivnu aromu kruške, blag ukus i dugu, zagrijavajuću završnicu.

Pića iz naših krajeva su zauzela čak, četiri mesta na spisku. Na 15. mestu je šljivovica, na 19. rakija kao alkoholno piće koje se pravi od različitog voća, a na 25. dunjevača

- Vekovima je rakija prisutna na Balkanu - u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Mada se voćne rakije proizvode i u drugim delovima sveta, balkanska rakija je poznata i po tome što ima mnogo sledbenika među svim generacijama - navodi Taste Atlas, sajt koji spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim jelima.

Inače, krajem prošle godine je naša šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao piće koje se konzumira u svečanim prilikama i tokom porodičnih slavlja nazdravlja sa željama za zdravlje i blagostanje. Takođe je važan deo tradicionalne medicine, s dodanim lekovitim biljem ili voćem za dobijanje lekova protiv prehlade i bolova ili antiseptika.

U LJUBAVI JE TAJNA

TRADICIJA ispijanja rakije je duga koliko i sama rakija. U Srbiji, svaki kraj, ima specifičnu, prepoznatljiviju rakiju, "najbolju na svetu". Pravilo svakog dobrog domaćina je da za svoje goste mora imati bar jednu "domaću ljutu". A, tajna dobre rakije je velika posvećenost proizvođača i pažnja prilikom  fermentacije i destilacije, dugotrajnog odležavanja u buradima, jednom rečju ljubav.

BONUS VIDEO:

CANETOVA RAKIJA SVETSKA BAŠTINA: Šljivovica iz Čačka izabrana da nas predstavlja pred UNESKOM

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".