Spisak onoga što prilikom kupovine umesto kusura od jednog "Vuka" možete dobiti ili namenski kupiti za samo ili čak manje od 10 dinara, iznenađujuće je duži.

Naime, na osnovu pregleda cena u velikim marketima koji posluju u celoj Srbiji, kao i u nekoliko lokalnih prodavnica, spisak artikala koji koštaju 10 dinara ili su jeftiniji "proteže" se na više od 20 stavki. Doduše, ništa na tom spisku nije teže od 10 grama.

Dakle, za 10 dinara, pored legendarne žvake i to čak dva komada jer joj je najniža cena kada se tako prodaje 5 dinara, može se od slatkiša kupiti čokoladna bananica, čokoladno "veselo jaje", čokoladica "bubamara" i jedna bombona "tofiks". Za 10 dinara može se kupiti i 7,5 grama teško pakovanje pavlake za kafu.

Sve ovo premalo je za kesu, ali umesto da držite u džepu, za 10 dinara možete kupiti i plastičnu kesu tregericu. Zapravo, nabrojani slatkiši mogu i da se spakuju u jednu PVC čašu, koja takođe košta 10 dinara.

Na spisku i boje za jaja

Spisak kesica koje je moguće kupiti za jednog “Vuka” tek je “dugačak”: tu su 3 grama origana, 5 grama konzervansa ili vinobrana, te po jedna kesica od po 10 grama praška za pecivo, vanilinog šećera i sode bikarbone. I, važno je znati zbog predstojećih vaskršnjih praznika, kesica boje za jaja.

Ako ste radi nekome da napišete pismo, novčanica od 10 dinara nudi delimično rešenje – za ovaj iznos može se kupiti koverat “beli ameriken”, ali i grafička olovka sa gumicom. Nažalost, pismo nećete moći da pošaljete ako vam je “budžet” samo 10 dinara, jer je poštarina skuplja.

Deset dinara sada košta i jedna zaštitna maska, a nije se loše podsetiti da su maske na početku pandemije korona virusa kod nekih proizvođača, na osnovu nestašice, imale višestruko veću cenu.

Konačno, za 10 dinara moguće je kupiti i malu versku sveću. Deset dinara ili čak manje, zavisno od trafike do trafike, koštaće vas i kutija čuvenih “zebra” šibica. Dakle, ako ste vernik i želite da u crkvi upalite sveću “za zdravlje”, potreban vam je minimalni izdatak.

Do skoro je moglo i ovo

Sa spiska “šta ima da se kupi za 10 dinara”, inače, ispalo je nekoliko artikala koji su toliko vredeli do pre dve-tri godine: kifla u popodnevnim satima u beogradskim pekarama i cigarete na komad, a najjeftinije malo pakovanje papirnih maramica staje 11 dinara.

Za 10 dinara moglo se na pijaci pazariti i jedno jaje, ali sada vam za jaje treba duplo više para, ako se zadesite na pijaci u Valjevu ili Čačku, odnosno, celih 25 dinara ako jaje kupujete u Novom Pazaru, što je najviša martovska cena ovog proizvoda.

Skuplji ne samo od 10, nego i od 20 dinara, su pojedini začini: kesica kima je 26, bibera 27, a cimeta 28 dinara.

(Blic)

BONUS VIDEO: