Manastir Bešenovo je, prema predanju, s kraja 13. veka, na južnim padinama Fruške gore, uz potok koji danas nosi naziv Čikoš, osnovao sremski kralj Dragutin Nemanjić (1253 - 1316).

Posvetio ga je Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, zaštitnicima njegove plemenite vladarske loze. Na zidu manastitirske crkve je, naime, pronađen zapis da je ona oslikana još 1476. godine. Znatno opširnije, o manastiru Bešenovo govori se u najstarijem turskom popisu Srema koji datira iz 1546. godine.

Mada su Sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo slava manastira Bešenovo, značajno mesto u njegovoj istoriji imaju i Sveti Kirik i Julita.

Reč je o sinu i majci koji su, u vreme rimskog cara Dioklecijana, za veru hrišćansku, postradali 304. godine, u grčkom gradu Ikoniji. Jedan deo njihovih moštiju je stigao u Bešenovo i tu dugo čuvan.

Turci su manastir spalili, zajedno sa Krušedolom i Velikom Remetom, nakon bitke na brdu Vizirac povrh Petrovaradina 1716. godine.

Kada se, početkom aprila 1941. raspala Kraljevina Jugoslavija, a ustaške horde počele svoji krvavi pir i po Sremu koji je ušao u sastav Pavelićeve NDH, monasi iz Vrdnika i Jaska su, ne bi li ih spasili od zlikovaca, iz tih dvaju manastira, u skrajnuto Bešenovo, preneli mošti svetih Kneza Lazara, Cara Uroša i Stefana Štiljanovića.

U tome su uspeli samo delimično. Ustaše su, 1942. godine, opljačkale manastirsku riznicu, uključujući i kivote triju svetitelja i sve dragocenosti koje su bile u njima. Sve je odneto u Zagreb, a same mošti naprosto istresene iz kivota i razbacane po manastiru. Spasao ih je profesor Radoslav Grujić uspevši da ih, uz pomoć Nemaca koji su i sami bili zaprepašćeni hrvatskim divljaštvom, prebaci u Sabornu crkvu u Beogradu.

Mada teško poharano, i bez bratije (sve monahe fruškogorskih manastira koji nisu uspeli da stignu preko Save i Dunava ustaše su pohapsile i poslale u svoje logore smrti) Bešenovo je uspravno stajalo do 4. maja 1944. Pošto su, prethodno, sremski partizani u njemu smestili svoj štab, na zahtev ustaškog glavnog stožera iz Zagreba Nemci su ga, tog dana, avionskim bombama praktično sravnili sa zemljom.

BONUS VIDEO: