Ubica je odmah uhapšen, ali motivi napada nisu razjašnjeni. Ubijeni je bio član uticajne Skupštine stručnjaka, koja bira vrhovnog verskog lidera i prijatelj pokojnog Kasema Sulejmanija, bivšeg komandanta Revolucionarne garde.

Pripadnik lokalne službe bezbednosti u iranskom gradu Babolsaru pucao je i ubio jednog od najuticajnijih verskih lidera u zemlji, ajatolaha Abasa Alija Solejmanija, javlja agencija Fars.

Druga iranska agencija, Irna, javila je da je ubica odmah uhapšen, ali da motivi napada, bar za sada, nisu poznati.

Prema prvim rezultatima istrage, napadač je pucao nasumično, ne znajući da se među ljudima u ekspozituri banke nalazi i uticajni verski vođa.

- Neophodno je da snage bezbednosti što pre rasvetle ovaj incident i otkriju motiv napadača, ili grupe napadača - naveo je iranski predsednik Ibrahim Raisi.

Na snimku, koji su objavili iranski mediji, vidi se kako napadač maše pištoljem i ubija Sulejmanija posle kraćeg govora.

Abas Ali Solejmani bio je član Skupštine stručnjaka, verskog tela koje bira vrhovnog vođu Irana, ali i lični predstavnik vrhovnog verskog lidera Irana ajatolaha Alija Hamneija u provinciji Sistan i Balodžistan, preneo je javni servis.

Ubijeni je, takođe, bio blizak prijatelj nekadašnjeg komandanta Revolucionarne garde, Kasema Sulejmanija, koji je početkom 2020. godine ubijen u napadu dronova, koji je naložio tadašnji američki predsednik Donald Tramp.

Abas Ali Sulejmani najznačajniji je verski vođa ubijen u Iranu poslednjih godina.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: