Nakon najnovijih okršaja, jermensko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da su u razmeni vatre korišćeni minobacači i lakše naoružanje, u blizini sela Sotk, kod granice, a upotrebljeni su i dronovi. U međuvremenu, razmena vatre je prestala, dodaju iz Jerevana, preneo je Rojters.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane istaklo je da je zaustavilo napad dronom iz Jermenije na pozicije azerbejdžanske vojske u Kalbadžar okrugu. Naknadno je saopšteno da je jedan vojnik ubijen, ali da azerbejdžanske trupe drže stvari pod kontrolom.

Tenzije su se povećale u vreme kada su se pojačali napori da suprotstavljene strane dođu do mirnovnog sporazuma, uprkos nesuglasicama oko toga gde je čija granica, ali i ostalim pitanjima.

Dosad su se mirovni pregovori održavali pod nadzorom Evropske unije i Rusije, koja je posredovala u prekidu vatre u novembru 2020. godine oko Nagorno-Karabaha.

Ministri spoljnih poslova obe zemlje susreli su se prošle nedelje u SAD.

Azerbejdžan je prošlog meseca postavio kontrolni punkt na ulazu u Lačinski koridor, jedini put koji povezuje Jermeniju i Karabah, što je potez koji je Jerevan nazvao "grubim kršenjem" dogovora o prekidu vatre iz 2020. godine.

U četvrtak, obe strane su rekle da su delovale u samoodbrani i optuživale drugu da je prva počela. Jermenija je saopštila i da su četiri njena vojnika ranjena.

Nikol Pašinjan je rekao da je najnoviji incident pokušaj Azerbejdžana da poremeti predstojeće mirovne razgovore.

(Rojters)

BONUS VIDEO: