Ispred opštine Zvečan kosovska policija je iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, a koje su prethodno propustili pripadnici KFOR-a čije su snage od jutros raspoređene ispred i oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu. 

Vojnici KFOR-a naoružani su dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija. Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu prošli su prvi kordon vojnika KFOR-a i niko ih nije zaustavljao. Uspeli su da dođu do zgrade opštine i pokušali su u nju da uđu, međutim kosovska policija ih je zaustavila na samom ulazu. 

Zaposleni su više puta pokušali da uđu u zgradu i policija je iskoristila suzavac. Okupljeni su oko zgrade opštine, u neposrednoj blizini, a policija je na samom ulazu uspostavila kordon od specijalnih pripadnika opremljenih opremom za razbijanje demonstracija.

Policija je specijalne snage rasporedila na svim većim raskrsnicima na severu KiM. Situacija je napeta. Škole ne rade. Situacija je napeta od ranog jutra u svim mestima na severu KiM zbog neuobičajeno velikog broja pripadnika policije i KFOR-a.

U petak je, 26. maja, nakon pokušaja građana sa severa KiM da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe. Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

(RTS)

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".