Kako izvaditi mesečnu kartu za Beograd PLUS? To je pitanje koje često čujemo poslednjih dana, budući da od danas, 1. juna, svi građani koji koriste usluge javnog prevoza, moraju imati nove mesečne karte.

Jovana Turković, ispred JKP "Naplata prevozne usluge", objasnila je šta je sve potrebno od dokumentacije prilikom uzimanja mesečne karte, kao i na kojim mestima je građani mogu izvaditi.

Na 10 prodajnih mesta možete da kupite kartu svaki dan od ponedeljka do petka sa radnim vremenom od 10 časova do 18 časova. Kako kažu u sredu je bilo toliko građana da su zaposleni morali da ostaju i po nekoliko sati posle radnog vremena kako bi svima izdali nove mesečne karte.

Prvi korak plaćanja kartica za javni prevoz jeste putem SMS poruke, dok IT stručnjaci vredno rade na izradi aplikacije za plaćanje usluga javnog prevoza. Preko aplikacije će Beograđani imati uvid i u lokacije svih linija gradskog saobraćaja. Aplikacija će biti povezana za platnim karticama, preko kojih će građani plaćati prevoz, a šta je potrebno od dokumentacije za studente, ali i ostale punoletne građane, kao i da li će narod još uvek moći da se vozi na osnovu starih personalizovanih BUS PLUS kartica, dok čeka izradu nove, pričala je Jovana Turković.

Foto: Beoinfo

 

- U 10 servisnih centara građani mogu da kupe svoje karte kao i da povlašćene kategorije koje dobijaju povlašćene karte. To su:

  • GSP "Beograd" - 3 prodajna mesta - Skender begova 47, Stari grad
  • GSP "Beograd" - 1 prodajno mesto - TC Trg Republike, Stari grad
  • JKP "Naplata prevozne usluge" - 3 prodajna mesta - Knez Mihailova broj 6, 2. sprat, Stari grad
  • GSP "Beograd" - 1 prodajno mesto- Deligradska 10, Savski venac
  • GO Novi Beograd (servisni centar" - 2 prodajna mesta - Bulevar Mihajla Pupina 167, Novi Beograd
  • SP "Lasta" - 1 prodajno mesto - Mladenovac
  • SP "Lasta" - 1 prodajno mesto - Obrenovac
  • SP "Lasta" - 1 prodajno mesto - Lazarevac
  • SP "Lasta" - 1 prodajno mesto - Barajevo
  • SP "Lasta" - 1 prodajno mesto - Sopot

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

- Imamo ukupno 30 povlašćenih kategorija, 13 povlašćenih kategorija imaju popust, odnosno cenu od 1.000 dinara, 17 kategorija su besplatne. Potpuno ista dokumentacija je potrebna za dobijanje statusa određene povlašćene kategorije kao i za one koji dobijaju besplatne karte - rekla je ona.

Povlašćene kategorije su studenti do 26 godina ili studenti doktorskih studija i fakulteta čije studije traju šest školskig godina, do navršenih 28 godina života, ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 20 - 40 odsto telesnog oštećenja, trajno nesposobne osobe za rad, osobe na dijalizi, osobe sa lakom duševnom zaostalošću, korisnici socijalne pomoći, korisnici prevremene, invalidske ili porodične penzije, nezaposleni, izbegla lica i samostalni umetnici.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

- Sve personalizovane karte su važeće koji građani već poseduju, i u tom slučaju mogu da dođu samo sa tom kartom i da dobiju povlašćenu kartu za taj mesec. Na aplikaciji će biti dostupno plaćanje platnim karticama svih banaka. Što se tiče svih kategorija, za dokazivanje bilo kog statusa treba doneti ličnu kartu na uvid, fotokopiju lične karte i uverenje ustanova ili organa statusa koji se dokazuje. Ista pravila su bila i u prethodnom tarifniku - zaključila je Turković.

BONUS VIDEO:

„NE DAM ZEMLJU CARA DUŠANA“: Evo šta su Srbi iz Leposavića poručili Kurtijevom gradonačelniku

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".