Sastanak će označiti prvi Sijev susret sa stranim privatnim preduzetnikom u poslednjih nekoliko godina. Očekuje se da susret bude "jedan na jedan".

Izvori nisu rekli o čemu bi njih dvojica mogli da razgovaraju. Gejts je tvitovao da je sleteo u Peking prvi put od 2019. godine i da će se sastati sa partnerima koji su radili na globalnim zdravstvenim i razvojnim izazovima sa Fondacijom Bila i Melinde Gejts.

Foto: Profimedia

 

Gejts je otišao iz odbora kompanije 2020. godine kako bi se fokusirao na filantropske radove koji se odnose na globalno zdravlje, obrazovanje i klimatske promene. Napustio je svoju stalnu izvršnu ulogu u Microsoftu 2008.

Poslednji prijavljeni sastanak između Sija i Gejtsa bio je 2015. godine, kada su se sastali na marginama foruma u provinciji Hainan. Početkom 2020. godine, Si je napisao pismo Gejtsu u kome se zahvalio njemu i Fondaciji Bil i Melinda Gejts na pomoći Kini, uključujući 5 miliona dolara za njenu borbu protiv COVID-a.

Foto: Tanjug/AP

 

Sastanak bi označio kraj duge pauze koju je Si tokom poslednjih godina sastajao sa stranim privatnim preduzetnicima i poslovnim liderima.

Nekoliko stranih izvršnih direktora posetilo je Kinu otkako je ponovo otvorena početkom ove godine, ali većina se uglavnom sastala sa ministrima u vladi.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".