Prolazno naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, pojačanim severozapadnim vetrom i padom temperature koje će u petak uveče zahvatiti severne i zapadne, tokom noći ka suboti i u subotu ujutru proširiće se i na ostale predele Srbije.

U zoni fronta biće uslova i za lokalnu pojavu nepogoda sa gradom i većom količinom padavina za kratko vreme (veća verovatnoća za nepogode u petak uveče je na severu zemlje, a u subotu u krajevima južno od Save i Dunava, zbog čega je već izdat narandžasti meteoalarm koji podrazumeva količinu kiše veću od 30 mm, dok izolovano u brdsko-planinskom području može pasti i preko 50 mm.)

Azorski anticiklon donosi nevreme

U subotu posle podne prestanak padavina, stoji u najavi RHMZ. A kako najavljuje meteorolog Ivan Ristić, maksimalne temperature u pojedinim delovima Srbije dostići će i 37°C.

- Između petka i subote osveženje i kiša, oblaci će brzo napustiti naš region tako da će već u nedelju biti puno sunca a malo oblaka uz poneki pljusak kiše ponegde. Usled jačanja azorskog anticiklona, talasi svežeg i vlažnog atlantskog vazduha koji se kreću po njegovoj periferiji uticaće na vreme i kod nas u narednom periodu otprilike na svaka 3-4 dana uslovljavajući prolazna naoblačenja, osveženje, kišu, pljuskove, ali i lokalne nepogode praćene grmljavinom i gradom - stoji u prognozi.

Uz puno sunčanih intervala i temperatura će biti u granicama proseka za ovaj period godine i kretaće se od 15°C do 19°C u jutarnjim i 26°C do 31°C u popodnevnim časovima, zaključuje Ristić.

BONUS VIDEO: