Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, punomoćnik članova porodice jedne od ubijenih devojčica 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” kaže za "Kurir" da nisu tačni navodi da je otac dečaka-ubice oružje čuvao na “apsolutno bezbedan način”, kako to tvrdi njegov branilac. Da podsetimo, dečak je video šifru i iz samo dva okreta kolutića je uzeo pištolje iz sefa.

"Nije tacno da je oružje čuvano na “apsolutno bezbedan način” kako je to iznela branilac okrivljenog, iz tog razloga sam od mojik klijenata, porodice ubijene devojčice A. B. , zamoljena da ovo demantujem. Takođe, nije tačno ni da je dečak izjavio da otac nije taj koji mu je prvi omogućio da puca i koristi oružje - naprotiv, upravo na moja pitanja je odgovorio suprotno od ovog što branilac tvrdi", kaže Dobričanin.

Ona se posebno osvrnula na navode advokatice Irine Borović, koja je posle ispitivanja dečaka u istrazi koja se vodi protiv njegovog oca izjavila da je on “više puta izrazio duboko kajanje”.

"Niti je izrazio kajanje, niti je iko od prisutnih iz bilo koje rečenice dečaka ubice mogao da shvati da on izražava kajanje", kaže poznata advokatica koja zastupa porodicu ubijene devojčice i koja je juče prisustvovala ispitivanju dečaka putem video linka koji je uspostavljen između psihijatrijske klinike na kojoj je smešten i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje vodi istragu protiv njegovog oca.

Zora Dobričanin Nikodinović potvrdila je i da su porodice, oštećeni kao i njihovi zastupnici protiv formiranja Anketnog odbora Skupštine Srbije.

"Oštećeni roditelji i deca iz Osnovne škole Vladislav Ribnikar, kao i svi mi punomoćnici porodica nastradale dece kao i advokati - punomoćnici porodica dece koja su povređena i traumatizovana ovim masakrom, jednoglasni smo u stavu da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku bio kontraproduktivan i mogao bi da ugrozi tužilačku istragu i krivične postupke u celinil i kontaminira dokaze, jer bi činjenice i dokazi od značaja za krivični postupak mogle da izađu u javnost pre suđenja. Moglo bi doći do situacije da se dokazi analiziraju i svedoci ispituju prvo pred Anketnim odborom pa tek onda na sudu sto je neprihvatljivo. Upliv laičke javnosti u sudski postupak mogao bi da bude veoma štetan po postupak koji u ovom trenutku vodi Tuzilastvo i Sud uz pomoć svih drugih organa čiju pomoć zatraže i uz aktivno ucešće odbrane i ostećenih", navodi ona.

Kao punomoćnici oštećenih, kako dodaje Zora Dobričanin Nikodinović, oni su saglasni da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu o masakru u Ribnikaru profesionalno i ekspeditivno, te da nema potrebe za formiranjem Anketnog odbora, kao i da za sam postupak može da bude štetno mešanje laičkue javnosti u krivični postupak koji je u toku.

"Predmeti ovih ubistava su u nadležnosti Tužilaštva kao dela sudske vlasti pa ne vidimo benefit od Anketnog odbora ni za ovaj krivicni postupak, niti za istinu uopšte", zaključuje Zora Dobričanin Nikodinović.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".