Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, пуномоћник чланова породице једне од убијених девојчица 3. маја у Основној школи “Владислав Рибникар” каже за "Курир" да нису тачни наводи да је отац дечака-убице оружје чувао на “апсолутно безбедан начин”, како то тврди његов бранилац. Да подсетимо, дечак је видео шифру и из само два окрета колутића је узео пиштоље из сефа.

"Није тацно да је оружје чувано на “апсолутно безбедан начин” како је то изнела бранилац окривљеног, из тог разлога сам од мојик клијената, породице убијене девојчице А. Б. , замољена да ово демантујем. Такође, није тачно ни да је дечак изјавио да отац није тај који му је први омогућио да пуца и користи оружје - напротив, управо на моја питања је одговорио супротно од овог што бранилац тврди", каже Добричанин.

Она се посебно осврнула на наводе адвокатице Ирине Боровић, која је после испитивања дечака у истрази која се води против његовог оца изјавила да је он “више пута изразио дубоко кајање”.

"Нити је изразио кајање, нити је ико од присутних из било које реченице дечака убице могао да схвати да он изражава кајање", каже позната адвокатица која заступа породицу убијене девојчице и која је јуче присуствовала испитивању дечака путем видео линка који је успостављен између психијатријске клинике на којој је смештен и Вишег јавног тужилаштва у Београду које води истрагу против његовог оца.

Зора Добричанин Никодиновић потврдила је и да су породице, оштећени као и њихови заступници против формирања Анкетног одбора Скупштине Србије.

"Оштећени родитељи и деца из Основне школе Владислав Рибникар, као и сви ми пуномоћници породица настрадале деце као и адвокати - пуномоћници породица деце која су повређена и трауматизована овим масакром, једногласни смо у ставу да би рад Анкетног одбора у овом тренутку био контрапродуктиван и могао би да угрози тужилачку истрагу и кривичне поступке у целинил и контаминира доказе, јер би чињенице и докази од значаја за кривични поступак могле да изађу у јавност пре суђења. Могло би доћи до ситуације да се докази анализирају и сведоци испитују прво пред Анкетним одбором па тек онда на суду сто је неприхватљиво. Уплив лаичке јавности у судски поступак могао би да буде веома штетан по поступак који у овом тренутку води Тузиластво и Суд уз помоћ свих других органа чију помоћ затраже и уз активно уцешће одбране и остећених", наводи она.

Као пуномоћници оштећених, како додаје Зора Добричанин Никодиновић, они су сагласни да Више јавно тужилаштво у Београду води истрагу о масакру у Рибникару професионално и експедитивно, те да нема потребе за формирањем Анкетног одбора, као и да за сам поступак може да буде штетно мешање лаичкуе јавности у кривични поступак који је у току.

"Предмети ових убистава су у надлежности Тужилаштва као дела судске власти па не видимо бенефит од Анкетног одбора ни за овај кривицни поступак, нити за истину уопште", закључује Зора Добричанин Никодиновић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".