Tužba će se odnositi na krivična dela namerno podmetanje požara, koje može prouzrokovati opasnost po ljude i pričinjavanje značajne štete na javno-komunalnim objektima, namerno podmetanje požara u šumama, kao i na pokušaj ubistva iz nehata ili sa predumišljajem.

Konkretni prekršaji su se desili od 18.07.2023. do danas, kada i dalje traje požar na ostrvu Rodos, prenosi portal. Ekstremni rizik od požara i stanje uzbune danas je proglašeno u pet oblasti, i to za regione Atike, centralne i zapadne Grčke, Peloponeza, centralne Makedonije i Tesalije.

Generalni sekretarijat Civilne zaštite Grčke preporučuje građanima da budu posebno oprezni i izbegavaju radnje na otvorenom koje nepažnjom mogu izazvati požar.

Kako prenosi sajt eKatimerini, te radnje uključuju paljenje suve trave i granja ili smeća, korišćenje mašina koje izazivaju varničenje kao što su kružne testere, aparati za zavarivanje, korišćenje spoljnog roštilja, bacanje cigareta i slično, a podseća se da je u sezoni zaštite od požara zabranjeno paljenje njiva.

Portal navodi da će oružane snage Grčke pomoći u gašenju požara kakav je danas, na svim aktivnim frontovima.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".