Nacionalna meteorološka služba saopštila je da je "opasan" toplotni talas u četvrtak zahvatio severoistok i srednji deo atlantske obale SAD, i da će se nastaviti tokom vikenda. Jaka grmljavina i bujične poplave moguće su u delovima Nove Engleske i južne Floride, prenosi AP.

Rekordne temperature će se zadržati na jugozapadu i srednjem zapadu. "To (pogađa) sve velike gradove", rekao je Bob Oravec, vodeći prognostičar iz Centra za prognozu Nacionalne meteorološke službe, dodajući da je to razlog zašto je tako veliki broj ljudi obuhvaćen upozorenjima.

Prognoza da će se jake vrućine nastaviti dolazi dan nakon što su Svetska meteorološka organizacija i Služba EU za klimatske promene Kopernikus proglasile jul 2023. najtoplijim mesecom u istoriji, ukazuje AP.

U četvrtak je osećaj toplote u velikim gradovima duž istočne obale, uključujući Vašington, Filadelfiju i NJujork, bio iznad 37,8 stepeni Celzijusa, a prognostičari očekuju da će nekoliko temperaturnih rekorda biti oboreno u petak. U Novoj Engleskoj moguće su, posle ekstremnih vrućina, bujične poplave.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".