Pevačica Severina Vučković zgrozila je pripadnike pravoslavne crkve svojim umetničkim perfonmansom na Bilijardi. Sveštenici su ovo izvođenje okarakterisali kao satanistički ritual. Ekipa "Kurira" razgovarala je sa sveštenicima. 

- Mitropolit Joanikije i svi mi iz cetinjske obitelji zgroženi smo ovim nazoviumetničkim performansom. On je sve samo nije to. To vlasti nisu smele da dopuste nikako. Da li je naš NJegoš zaslužio da mu se tako odužimo 210 godina od njegovog rođenja? Kukala nam majka! To nije umetnost, to je bogohuljenje i svetogrđe! Da li ti ljudi i ta Severina nesrećnica znaju da je Biljarda izgrađena 1874. godine kao deo našeg manastira? To sknavljenje svetinje ne priliči Cetinju. To je hula na ličnost i NJegoša i svih onih podvižnika koji su živeli u cetinjskom manastiru vekovima - istakao je naš sagovornik, pa dodao da je ono što je najstrašnije u celoj priči upotreba voštane sveće koju Seve ritualno gasi i što je, po njemu, par ekselans "čin prinošenja slave đavolu, tj. nečastivome. 

Mnogi smatraju da je Severina mnogo pogrešila kad je na svetom mestu  u ponoć ugasila sveću: 

Foto: V. Kadić

 

- To gašenje sveće voštanice usred noći, kada se monasi odmaraju i vrše svoja molitvena pravila, najstrašnije je! To nas je duboko uplašilo i uznemirilo jer takvi rituali i obredi nemaju veze s hrišćanstvom. Severinin postupak je par ekselans čin prinošenja slave đavolu - nečastivome. Ona slavi demona, posebno kada se radi bez blagoslova, što je ovde bio slučaj. Bratski joj savetujem da se duboko pokaje zbog ovoga što je uradila. Da padne ničice pred noge Bogu na molitvi kao što se valjala po Biljardi. Samo tako će joj se Gospod smilovati zbog ove sramote - završava naš sagovornik krsteći se.

BONUS VIDEO: