Kako ćete "baratati" finansijama umnogome zavisi od modela koji su vam roditelji preneli i koji ste imali prilike da vidite još u detinjstvu. I iako ćete prvo za svoju lošu finansijsku situaciju okriviti malu platu i poskupljenja, stručnjaci kažu da krivicu ipak potražite u nekim naizgled bezazlenim navikama. Ponekad su one te koje dovode do stalnog problema sa novcem. Eliminišite ih da biste mogli da živite bolje pa čak i da počnete da štedite.

Evo koje su to navike zbog kojih nikada nemate novca.

Kupujete jer je nešto na popustu

Ako ste od onih koji čekaju da se odeća ili oprema koja vas zanima ili vam je potrebna nađe na popustu ili nekoj akciji da biste je kupili, mudro postupate. Ovako ćete svakako uštedeti. Ali, sasvim je druga stvar ako nešto kupite samo zato što je na popustu. Peta haljina na popustu, deseta torbica jer je na sniženju - ovako se nikako ne štedi, već rasipa.

Foto: Profimedia

 

Naručujete hranu

Navika da koristite dostavu hrane, ne samo kad naručujete jela iz restorana, već i da vam se donesu namirnice iz prodavnice, nije način da uštedite. Ako vam se čini da nije velika svota da dodate nekoliko evra da vam se hrana donese na kućni prag, samo ih pomnožite sa 30 dana u mesecu. Eto vam računice - upravo toliko novca ste svakog meseca mogli da uštedite.

Besplatni paketi

Kada ih već nude besplatno, zašto ih ne biste probali? Mnogi teleoperateri nude besplatne test periode tokom kojih su određeni "zaključani" kanali dostupni na 30 ili 60 dana. Zašto ovo rade? Kako bi vas uverili da su vam baš ti kanali nužni i kako biste počeli da ih plaćate. Mnogi pristaju na ovu pogodnost dok je besplatna, misleći da će po isteku probnog perioda otkazati pretplatu, ali istina je da potpuno zaborave na to. Proverite trošite li novac na nepotrebne pretplate.

Kupujete iz navike

Jeste li sigurni da vam treba novi pulover za jesen? Možda vam je onih pet koje već imate sasvim dovoljno. Setite se koliko ste često nosili ovu ili onu stvar, je li bilo odevnih predmeta na koje ste zaboravili i nikada ih niste nosili tokom cele sezone. Takav postupak jednom u tri meseca će vas spasiti nepotrebnih troškova.

Foto: Igor Marinković

 

Preskačete plaćanja

Kada je reč o kreditima, ako jedan mesec odlučite da preskočite plaćanje rate, morate da znate da ćete morati za to da platite naknadu i veću kamatu. Ako odložite plaćanje stambeno-komunalnih i drugih obaveza, pre ili kasnije ćete morati da platite ceo iznos, koji će biti puno veći i "problematičniji" od mesečne obaveze.

Ne spremate hranu kod kuće

Moderni svet nas uverava da su dostave, poslovni ručkovi i kafa još isplativiji od kuvanja kod kuće. Ali jutarnja kafa u kafiću i odlazak u restoran na poslovni ručak će vam "olakšati" novčanik za sigurno stotinjak evra svakog meseca. Počnite da kuvate da biste mogli da kontrolišete svoje troškove i da biste bili sigurni u ono što jedete.

Impulsivne kupovine

"Mali" šoping jer ste tužni, ili dobro raspoloženi, jer slavite - često ne uzimamo u obzir ovakve troškove, a oni dovode do značajnog smanjenja budžeta. Ako se osećate loše, idite u šetnju, vežbajte jogu ili pozovite prijatelja na brzinski razgovor.

BONUS VIDEO: