Bajden je tokom intervjua za 60 minuta CBS-a rekao da se Hamas „upuštao u varvarstvo koje je jednako važno kao i holokaust“. Upitan da li misli da bi trebalo doći do prekida vatre, on je odgovorio da „Izrael mora da odgovori“, nagoveštavajući da Jerusalim ima podršku SAD da nasilno napadne tu terorističku grupu.

- Moraju da krenu na Hamas, rekao je Bajden i dodao da je Hamas gomila kukavica koja se krije iza civila.

On kaže da bi izraelska ponovna okupacija Gaze bila „velika greška“.

- Mora da postoji palestinska vlast, mora postojati palestinska država, kazao je Bajden.

Bajden priznaje da se ne očekuje da će Izrael odmah tražiti rešenje o dve države nakon napada Hamasa 7. oktobra, ali tvrdi da Jerusalim „razume da značajan deo palestinskog naroda ne deli stavove Hamasa i Hezbolaha“.

Bajden je uveren da će civili u Gazi imati pristup potrepštinama

Američki predsednik DŽo Bajden ponavlja da njegova administracija razgovara sa Egiptom o uspostavljanju humanitarnog koridora „kako bi se ova deca i žene izvukli“ iz Gaze, jer se čini da je Izrael spreman za kopnenu operaciju.

-Uveren sam da će postojati mogućnost da nevini u Gazi imaju pristup lekovima, hrani i vodi, kazao je američki predsednik za 60 minuta CBS - Potvrđijući svoje uverenje da će se Izrael pridržavati „pravila rata."

- Izrael ima jednu od najboljih borbenih snaga na zemlji, kazao je Bajden na pitanje da li bi američke trupe mogle da se uključe.

- Garantujem da ćemo im obezbediti sve što im je potrebno. Upitan da li SAD mogu da ponude tako značajnu podršku i Izraelu i Ukrajini, Bajden insistira da to neće biti problem.

- Mi smo Sjedinjene Američke Države, za ime Boga, najmoćnija nacija... Možemo se pobrinuti za obe strane i i dalje održavati našu ukupnu međunarodnu odbranu, kazao je predsednik SAD.

BONUS VIDEO

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".