Čubrilo navodi sledeće:

"Posle prolaznog pogoršanja u narednih 3-4 dana pretežno sunčano i ponovo vrlo toplo za ovaj deo godine. Samo danas ponegde može biti ređe pojave kiše ili pljuska. Vetar će u početku biti slab, dok će u utorak južni vetar biti u pojačanju. Maksimumi znatno iznad proseka uglavnom od +20 do +24, a u utorak lokalno i oko +26 stepeni Celzijusa. U utorak krajem dana pogoršanje vremena uz kišu i pljuskove će prvo zahvatiti južne, jugozapadne i zapadne predela, da bi se u toku noći ka sredi i u sredu tokom dana proširilo i nad ostali deo regiona. Najmanje padavina na krajnjem jugoistoku Srbije i na severozapadu Hrvatske. Južni vetar će na kratko okrenuti na umeran, zapadni i severozapadni. U sredu i četvrtak malo svežije uz maksimume od +14 do +22 stepena Celzijusa.

Petak ponovo donosi vrlo toplo vreme uz južni vetar, dok se uveče tog dana na jugu i jugozapadu regiona očekuje novo pogoršanje uz kišu i pljuskove. Trenutno deluje da će to pogoršanje koji bi za naredni vikend zahvatilo i ostali deo regiona bilo izraženije po pitanju zahlađenja te bi se oko 05.11. maksimumi verovatno kretali od +6 do +15 stepeni Celzijusa, što je oko proseka.

Dalji razvoj sinoptike na dugoročnom planu trenutno upućuje na dalje zahlađenje, posebno posle 07.11. kada bi moglo doći do građenja anticiklona u širem protsoru Skandinavije i središnje Evrope koji bi po svojoj istočnoj periferiji ka nama počeo transportovati osetno hladniji vazduh sa severoistoka Evrope. Od tačnog položaja i ose orijentacije tog anticiklona zavisiće i snaga mogućeg hladnog prodora tako da za sada stoji najava da bi posle 08.11. temperature uz povremene padavine bile oko ili čak malo ispod proseka.

Narednih nedelju dana svakako znatno toplije od proseka uz čestu pojavu kiše i pljuskova, tako da će Dinarski sistemi planina ponovo akumulirati od 150mm do 300mm taloga, dok bi najmanje kiše, često ispod 10mm bilo na krajnjem severozapadu i jugositoku regiona. Dolazak prave jeseni uz znatno niže temperature i povremene padavine je moguć posle 07.11.

Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode" navodi meteorolog u svojoj Fejsbuk objavi.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".