Nacionalni muslimanski demokratski savet, koji uključuje lidere Demokratske partije iz država koje će, kako se navodi, verovatno odlučivati o izborima, kao što su Mičigen, Ohajo i Pensilvanija, pozvao je Bajdena da iskoristi svoj uticaj na Izrael, kako bi posredovao u prekidu vatre do danas do 17 časova, prenosi Rojters.

U otvorenom pismu pod naslovom ''Ultimatum prekida vatre 2023'', muslimanski lideri u SAD su se obavezali da će mobilisati muslimanske glasače da ''zaustave podršku ili glasove za svakog kandidata koji podrži izraelsku ofanzivu na palestinski narod''.

- Bezuslovna podrška vaše administracije, koja obuhvata finansiranje i naoružanje, odigrala je značajnu ulogu u održanju nasilja koje uzrokuje civilne žrtve i narušila je poverenje birača koji su ranije verovali u vas - kaže se u pismu.

Kako navodi Rojters, ovo pismo poslednji je znak rastućeg nezadovoljstva među arapskom i muslimanskom zajednicom u SAD, nakon što je Bajden odbio da osudi izraelske napade na Pojas Gaze u kojima je, prema podacima medicinskih vlasti u Gazi, do ponedeljka ubijeno 8.306 Palestinaca, od kojih 3.457 dece.

Izvršni direktor Saveta za američko-islamske odnose u dolini Sakramenta (CAIR), Basim Elkara, rekao je da bi glasovi muslimana mogli biti presudni za Bajdena na izborima 2024, ukoliko bude kandidat Demokrata.

On je ukazao na to da je na izborima 2020, 16 elektorskih glasova Mičigena osvojeno malom razlikom od samo 2,6 odsto.

Muslimani u Minesoti, koju bi Bajden sutra trebalo da poseti, prošle nedelje izdali su sličan ultimatum o prekidu vatre, i najavili protest tokom Bajdenove posete.

Prema podacima CAIR-a, oko 70 odsto muslimana u SAD glasalo je za Bajdena 2020.

BONUS VIDEO: