Novinska agencija RIA Novosti navodi da je Kadirov dao instrukcije Ministarstvu unutrašnjih poslova i snagama Nacionalne garde da privedu svakoga ko izađe na ulice u većinski muslimanskoj republici Čečeniji na ruskom severnom Kavkazu. 

-  Ako imamo makar jednu osobu koja izlazi na neovlašćene nerede, pritvorite ga i strpajte u zatvor. U suprotnom, ispalite tri pucnja upozorenja u vazduh, a ako se osoba ni nakon toga ne pridržava zakona, uputite četvrti hitac u čelo. To je moje naređenje - rekao je čečenski lider na sastanku u Vladi republike, prenose RIA Novosti.

Podsetimo, u nedelju u Mahačkali lokalni stanovnici su provalili na aerodromsku pistu nakon dolaska leta iz Tel Aviva. Prijavljeno je da traže izraelske državljane koji su stigli, a takođe su proveravali automobile koji napuštaju teritoriju.

Na aerodrom su ubrzo stigle jake policijske snage, međutim, to nije sprečilo demonstrante. Na snimcima se vidi kako pokušavaju da prevrnu policijsko vozilo. Vidi se i da među putnicima koji su došli iz Izraela ima i dece.

 

 

 

 

 

 

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj navela je da je aerodrom u Mahačkali bio privremeno zatvoren za dolaske i odlaske.

- Mere su na snazi dok se situacija ne normalizuje. Na licu mesta rade agencije za provođenje zakona - pisalo je u saopštenju.

Prema podacima Odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova za Severno-kavkaski federalni okrug, privedene su 83 osobe, a pokrenut je i krivični postupak povodom masovnih nereda.

Kako je Kadirov ranije rekao, „takva provokacija je zaustavljena u Čečeniji“. Komentarišući događaje u Dagestanu, on je istakao da „ne možete slediti vođstvo ruskih neprijatelja i potkopavati situaciju iznutra“.

BONUS VIDEO: