1.Prekuvavanje kafe
Kafa vam bude gorka jer ste je previše kuvali. Od vrste kafe koju spremate, zavisi dužina njenog kuvanja. Pratite ovu podelu
– espreso dva i po minuta
– turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi
– pržena kafa šest minuta
2. Dodajete kafu čim voda provri
Najčešća greška koju verovatno radite. Vrela voda će spržiti talog kafe, pa pričekajte pola minuta, pa dodajte kafu.
3. Kuvate na pogrešnoj temperaturi
Temperatura vode tokom kuvanja treba da bude između 90° C i 95° C.
Ona je presudna presudna za dobijanje dobrog ukusa kafe.
4. Odnos vode i kafe
Koristite dve kašike kafe i 180 mililitara vode.To je idealan odnos. Vi koristite više ili manje, po vašem izboru.
5. Korišćenje vode iz slavine
Kafa je približno 98 posto vode. Najbolje je ako koristite filtriranu vodu.
6. Birate najjeftiniju kafu
Često će vam se dešavati da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija.
7. Ne čuvate pravilno kafu
Čuvajte kafu u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Najbolje prespite kafu u hermetičke i staklene posude.
(Trpeza)