AI je u našim pametnim telefonima, onlajn sadržaju, tekstovima, videozapisima. Najnoviji modeli napredne veštačke inteligencije mogu da računaju i pišu daleko bolje od prosečnog čoveka, a u sledećih nekoliko godina napredovaće eksponencijalno.

Iako se često smatra kako će AI u budućnosti 'uzeti posao ljudima', to zapravo i nije tačno.

LJude nikada neće biti moguće zameniti u brojnim poslovima, poput pisanja ozbiljnih knjiga, naučnih radova i istraživanjima, jer je ljudski mozak daleko složeniji čak i od najnaprednijih superračunara.

Foto: Profimedia

 

Ono gde će AI svakako postati dominantan su repetitivni procesi (koji se stalno ponavljaju), a u kojima se istovremeno traži i velika preciznost.

Brže lekarske dijagnoze

Tako će AI, zapravo 'uzeti posao' robotima, koji već decenijama sastavljaju potrošačku elektroniku, pametne telefone, automobile i mašine. Takođe, AI je u stanju da na osnovu procesa učenja mašina (Machine Lerning) analizira milione medicinskih slučajeva te da lekarima predloži dijagnozu brže i tačnije nego 'pravi' specijalista.

AI će u budućnosti skoro sigurno postati i pilot, budući da se i danas piloti, kako vojni tako i civilni, u velikoj meri oslanjaju na kompjuterske i automatizovane sisteme koji im pomažu u letu. Takođe, roboti koji rade uz pomoć veštačke inteligencije već danas se nalaze u velikom broju skladišta, poput Amazona, gde se dnevno obrađuju desetine hiljada pošiljki. Još jedno područje gde je AI bolji od ljudi je uzimanje narudžbina za hranu - ovakvi sistemi se već koriste širom SAD u velikim lancima restorana brze hrane.

BONUS VIDEO: