Nedavno su francuski istražitelji pronašli su Alesa, koji sada ima 17 godina, u blizini Tuluza nakon što je pobegao iz "duhovne zajednice". Istražitelji veruju da je Aleks pobegao iz ruralne zajednice koja živi u podnožju Pireneja, prenele su novine Standard Ivning.

Aleks je 2017. boravio u Španiji na jednonedeljnom odmoru s majkom Melani Bati, tada 37-godišnjakinjom, i dedom Davidom Batijem, tada 58-godišnjakom. Poleteo je s njima na unapred dogovoreno putovanje prema aerodromu u Malagi, odakle je trebalo da stignu u primorski grad Marbelju.

Nakon što se trojac nije vratio u Englesku kako je planirano, policija je pokrenula istragu. Aleksova baka Suzan Karunja, ujedno njegova starateljka, rekla je 2018. kako vjeruje da su ga njena ćerka i bivši suprug odveli u inostranstvo kako bi živeli "alternativnim načinom života".

- Nisu želeli da Aleks ide u školu, ne veruju u redovnu školu - izjavila je tada. Godinama je s njima živio u divljini.

Foto: Greater Manchester Police

 

"Nisam se izgubio, znao sam tačno gde idem"

Iako je isprva tvrdio da se izgubio i nekoliko dana planinario, Aleks sada kaže da je to bila laž.

- Lagao sam kako bih zaštitio svoju mamu i dedu, ali shvatam da će oni verovatno biti uhvaćeni - rekao je za The Sun.

- Nisam se izgubio. Znao sam točno kuda idem - dodao je opisujući svoje putovanje kao dvodnevno pešačenje, prvo do grada Kulana, gde je glumio da je izgubljen i da traži instrukcije, a zatim prema Tuluzu. Aleksa je pokupio vozač dostave koji ga je uočio na putu u podnožju francuskih Pireneja, blizu Tuluza.

Vozač, francuski student farmacije Fabijen Asidini, izjavio je da mu je Aleks rekao da je hodao po Pirenejima četiri dana i četiri noći, spavajući danju i hodajući noću kako ne bi bio viđen.

Sve što je imao bilo je 100 evra u gotovini, nije imao mobilni telefon i krenuo je prema Tuluzu, a hranio se svim što je mogao pronaći u poljima i vrtovima, rekao je Asidini. Odvezao je tinejdžera u Revel, nedaleko od Karkasonea, i ostavio ga u lokalnoj policijskoj stanici.

Aleks je istakao da je njegova majka sjajna osoba i da je voli, ali i da nije dobra majka.

On je ispričao kako je napustio mamu Melani (43) i dedu Davida (64), nakon šest godina lutanja po Evropi, rekavši:

- Posvađao sam se sa mamom i samo sam mislio kako ću da odem jer ne mogu živi sa njom.

BONUS VIDEO: