Poslednje počivalište značajnih ličnosti, poput Oskara Vajlda, DŽima Morisona i Šopena, mesto je koje svake godine poseti oko tri miliona ljudi. Međutim, među poznatim spomenicima ističe se grob koji je stekao kultni status, uprkos činjenici da je njegov vlasnik živeo prilično običnim životom.

Reč je o Viktoru Noaru, novinaru koji je do smrti 1870. radio za francuski list La Marseljeza, a kada je umro imao je samo 22 godine.

Uprkos prilično običnoj karijeri, Noara je na kraju ubio princ Pjer Bonaparta, rođak Napoleona III, koji je u to vreme vladao. Naime, princ je bio uvređen stavovima La Marseljeze o njegovoj porodici i izazvao urednika na dvoboj.

Noar je poslat da dogovori vreme i mesto sukoba, ali je tada izbila tuča i Bonaparta je ubio Noara. NJegova smrt izazvala je da se Bonaparta suoči sa gnevom javnosti, posebno pošto je na kraju oslobođen optužbi za ubistvo.

To je čak dovelo do niza nasilnih demonstracija, a Viktor Noar je postao revolucionarni simbol, dok je više od 100 hiljada ljudi prisustvovalo je njegovoj sahrani.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Ali to nije glavni razlog zašto ovaj običan čovek i danas na svom grobu prima brojne bukete i vence cveća.

Grobnica Viktora Noara, koja se često naziva „najs*ksi grobnica na groblju“, sastoji se od skulpture čoveka u prirodnoj veličini autora Žila Dalua.

Figura leži ravno na leđima, sa otvorenim kaputom i šeširom na boku, pored noge.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Iz nepoznatih razloga, Dalu je napravio veoma primetnu izbočinu ispod pojasa na skulpturi, što je pokrenulo stvaranje bizarnog mita koji je na kraju učinio da grob Viktora Noara postane simbol plodnosti i s*ksualne sreće.

Naime, veruje se da će ženi doneti povećanu plodnost i blagosloven s*ksualni život ako poljubi usne statue Viktora Noara, protrlja izbočinu na njegovim pantalonama i ubaci cvet u njegov šešir. Ali neke žene, doduše, idu i dalje od pukog ljubljenja i trljanja, prenosi britanski Miror.

 

 

Kako su stvari postale još vrelije? Pa, ako želite da nađeš ljubavnika, legenda kaže da treba da poljubiš Noara u usta.

 

 

 

Ako želite da zatrudnite, treba mu protrljati desnu cipelu, a ako želite da imate blizance, protrljajte levu. Bebe nakon toga navodno stižu vrlo brzo, a neudate devojke uspevaju da nađu muževe za godinu dana.

S obzirom na to koliko je lice skulpture i izbočina na pantalonama već ‘izlizana’, ona je izgleda živi dokaz da su neke žene ovaj mit shvatile veoma ozbiljno… Usne, prepone i cipele Viktora Noara blistaju, dok ostatak njegovog tela ima uobičajenu zelenkastu nijansu patine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jenny Woo Oi (@jennywoooi)

 

 

 

Iako je oko skulpture 2004. godine postavljena ograda i znak upozorenja na kojem je pisalo: „Svaka šteta nastala zbog grafita ili nepristojnog trljanja biće procesuirana“, žene su je brzo skinule.

BONUS VIDEO:

 

(Jutarnji list)