* "Nportal" je rešio da napravi rekonstrukciju tog dramatičnog događaja i da iz arhive izvuče stare novinske tekstove o ovom slučaju. Kako su tada mediji pisali, podsetićemo vas iz dana u dan - baš kako su tada, u realnom vremenu izlazili novinski članci. *

Nakon veoma teških momenata za porodicu Živojinović u kojima Brena i Boba nisu znali šta se događa sa osmogodišnjim Stefanom, istekao je rok za predaju otkupnine, a sina još nisu mogli da vide, novine su o ovome tada pisale ovako: 

Još nema glasa od Stefana

Do zaključenja ovog izdanja Novosti, otmičari osmoipogodišnjeg dečaka nisu se javljali porodici, niti su davali nova uputstva o primopredaji otkupa od 2.5 miliona maraka. Roditelji neće ići na razmenu dok se ne uvere da im je naslednik živ i zdrav. 

Foto: Arhiv Borbe

 

PORODIČNA drama estradno - sportskog para Lepe Brene i Slobodana Bobe Živojinovića se nastavlja: do zaključenja ovog izdanja "Novosti", otmičari njihovog maloletnog sina Stefana se nisu javili. 

Foto: Nebojša Paraušić

Iako je nedelja (juče) bio rok do koga su kriminalci Breni i Bobi dali rok da donesu otkup od 2.5 miliona nemačkih maraka, još nije došlo do primopredaje. Nema čak ni novih poziva kidnapera u kojima bi se možda porodici saopštilo neko uputstvo o načinu razmene. Zato svi pretpostavljaju da će se taj najvažniji i najdramatičniji čin odviti pod okriljem noći.

TAJNA MOBILNE KARTICE

NIMALO nije slučajno što su otmičari malog Stefana ostavili ocu karticu sa mobilnim brojem telefona. Jer najverovatnije se radi o takozvanoj "Mobi-Klik" kartici, pošto niko nema evidenciju o njenom vlasniku!

Te kartice su prodavane bez ikakve evidencije, čak su ih krčmili i ulični dileri. Tako da ni policija sada ne može da im uđe u trag!

U pitanju su sve kartice "na dopunu", koje je prodavao "Mobitel", a jedno vreme i "Telekom", odnosno sve one za koje nisu potpisivani ugovori sa urednim podacima o vlasniku. 

U takvim situacijama i pored toga što znate broj sa koga vas neko zove, samo neverovatnom slučajnošću možete otkriti njenog vlasnika. Pored toga, mnogo je kartica sa urednom evidencijom u internim trgovinama promenilo vlasnika, što, takođe, otežava bilo kakvu proveru njenog stvarnog korisnika.

Inače, prema načinu kako je otmica izvedena u svemu što je pratilo nemio događaj prošlog petka ispred kuće Živojinovića na Bežanijskoj kosi, pogotovo kako su otmičari znali ko se od porodice gde nalazi i kuda ide, pa i o brzini obaveštavanja o kidnapovanju osmogodišnjeg Stefana, najpre oca, a potom i majke, koje se nalazila u frizerskom salonu komšiluku, krug sumnjivih bi mogao da se opiše i oko nekog ko je blizak sa Brenom i Bobom! Ili je možda imao poslovnih veza poznatim bračnim parom. 

Foto: V. Danilov

 

Brena i Boba Živojinović, kao i njihovi najbliži, očekuju samo jedan telefonski poziv. I, to onaj na broju mobilnog telefona, koji su im kidnaperi dostavili u posebnoj pošiljci. To je poziv posle koga bi čuli glas njihovog sina. Na druge pozive, makar dolazili i od najboljih prijatelja oni ne odgovaraju.

 * Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz najveće novinske arhive na ovim prostorima, štamparije Borbe, a ovaj članak je izašao u Večernjim novostima 27.11.2000.*

Sve delove serijala "Retrospektiva otmice Stefana Živojinovića" možete pročitati na OVOM linku.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".