Ovih dana zbog praznika i povećanja pirotehničkih sredstava mnogi su se zabrinuli za svoje ljubimce. Ukoliko dođe do povrede, veterinari naglašavaju da je brza reakcija najbitnija.

Foto: Profimedia

 

- Najbitnije je da se odreaguje u prvom momentu kad se desi neka povreda. Veliki je problem što psi lutalice nemaju svoje vlasnike, a najčešće povrede od vatrenog oružja, od petardi, se dešavaju baš lutalicama, jer nema ko da ih zaštiti. Tako da se najčešće ne odreaguje u prvih pola sata ili sat vremena, treba neko vreme da prođe da neko uopšte primeti da je životinja povređena.

Povrede su retko bezazlene

- Nikako nisu bezazlene povrede. Sve to može da traje i mesecima dok životinja bude ponovo zdrava i normalno se bude ponašala.

Koliko buka može da utiče na stres životinje, dokaz je da oni od petardi mogu da dobiju i neka teža oboljenja. 

- One uznemiravaju naše ljubimce i pse lutalice. Buka ostavlja trajne posledice na nervni sistem pasa. Sve su nam češće, na primer, epilepsije kod pasa. Imaju probleme obično sa varenjem, znači u vidu nekih proliva ili povraćanja.

Slabije jedu kada čuju buku, budu apatične i onako samo traže neki kutak da se sakriju i traže neki svoj mir - rekla je.

Za pse je, kako upućuje doktorka, najbitnije da obezbedimo neki ugao gde će da bude suvo i da nije promaja i da imaju određenu količinu uvek sveže vode i hranu.

Kurir

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".