Srpska pravoslavna crkva, 16.januara slavi prorka Malahija. Bio je licem neobično lep, pa su ga nazivali anđelom, kako zbog spoljašnje lepote, tako i zbog duševne čistote. Po predanju, često je govori s anđelom- lice u lice, a ono što mu je anđeo javljao, mladi prorok je i proricao.

Ono što bi mu anđeo rekao, Malahija je prepričavao ljudima. Svet je u prvo vreme bio sumnjičav, ali nakon što su Malahijina proročanstva počela da se ostvaruju, postao je nadaleko poznat i poštovan.

Legenda kaže da je upravo ovaj prorok, 500 godina pre dolaska Hrista, predvideo dolazak Jovana Krsititelja.
Rodio posle povratka Jevreja iz vavilonskog ropstva, Sveti prorok Malahija smatra se poslednjim prorokom sve do dolaska Jovana Krstitelja.

U kasnijim godinama, bilo je i onih koji su tvrdili da i oni čuju glas anđela, ali nikada nisu mogli da im vide lice dok ih je, prema predanju, Malahija video u svoj njihovoj lepoti i uzvišenosti. Ipak, svakako najpoznatije proročanstvo Svetog proroka Malahija je ono o strašnom sudu, kazni koja će zadesiti sve koji ne budu živeli prema božijim zakonima i zapovestima. Upravo ovo se smatra jedinim proročanstvom Svetog Malahija koje se još nije ostvarilo.

Malahija je umro u mladosti. Nakon njega, u Izraelu više nije bilo proroka sve do dolaska Jovana Krstitelja. Sve hrišćanske zajednice pamte ovog proroka.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 3. januara po crkvenom, a 16. januara po gregorijanskom kalendaru.
Molitva ovom svecu kratka je i jednostavna, ali delotvorna. Izgovorite mu ove reči:

"Proroka Tvoga Malahija, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše".

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs&