* "Nportal" je rešio da napravi rekonstrukciju tog dramatičnog događaja i da iz arhive izvuče stare novinske tekstove o ovom slučaju. Kako su tada mediji pisali, podsetićemo vas iz dana u dan - baš kako su tada, u realnom vremenu izlazili novinski članci. *

Tek će se na kraju golgote koju su preživeli Boba i Brena zajedno sa svojim sinom Stefanom saznati koliki je zapravo stres i mukotrpnu zabrinutost porodice ovaj nemio događaj izazvao, a sliku o celom događaju možete imati samo ukoliko ispratite ceo serijal pod nazivom "Otmica Stefana Živojinovića" na ovom linku.

Foto: Tanjug, Arhiv Borbe

 

O kobnom danu u kome se dogodila kulminacija Večernje novosti su tada pisale: 

NI STEFANA, NI OTMIČARA

"Iako je prošao rok koji su kidnaperi ostavili Lepoj Breni i Bobi Živojinoviću da donesu 2.5 miliona maraka na ime otkupa za maloletnog naslednika, primopredaja još nije izvršena. Roditelji ne gube nadu, očekujući poziv otmičara.

PROŠLA je nedelja, prolazio je i ponedeljak, ali od kidnapera Stefana Živojinovića ni traga ni glasa.

Foto: Arhiv novosti

Roditelji osmoipogodišnjeg mališana, Lepa Brena i Boba Živojinović su van sebe. Spremili su otkup u visini 2.5 miliona maraka i čekali su da ih otmičari pozovu i da se obavi razmena. To je trebalo da se dogodi u nedelju. Grozničavo iščekivanje i - ništa. Živojinovići nisu odgovarali na pozive ni najbližih prijatelja, čak ni rodbine.

MUP-u VEZANE RUKE

PRIPADNICI MUP Srbije ne rade na rasvetljavanju otmice osmoipogodišnjeg Stefana Živojinovića, jer niko nije ni prijavio njegovo kidnapovanje.

Pošto roditelji nisu o tome obavestili policiju, ni posle tri dana od kidnapovanja za njih kao da se ovo kriminalno delo nije ni desilo.

- Ne možemo da radimo na pronalaženju malog Stefana, ako nam njegovi roditelji ne daju najosnovnije podatke koji bi nam pomogli da krenemo sa istragom - kažu u MUP Srbije. - Mislim da nije dobro što Brena i Slobodan Živojinović, bez zvaničnih predstavnika MUP, kontaktiraju sa kidnaperima. 

Ukoliko prijave nestanak sina Stefana, istog momenta počećemo da radimo na njegovom pronalaženju. Ovako, mi ne znamo šta se dešava.

Razlog je bio prost: čekao se kontakt preko specijalnog broja na mobilnom telefonu, koji je Bobi dostavio neko od kriminalaca. Ali, uzalud...

Sve je izgledalo da će se pod okriljem prošle noći obaviti primopredaja. Kidnaperi su očigledno odustali od takvog obavljanja posla "u minut do 12". 

Izgleda da su, iako po svemu sudeći nisu amateri, osetili da je ogroman kolač zagrižen i da neće moći lako da ga pojedu do kraja. 

Sada im jedino preostaje da prljav posao na najbezbolniji način obave, za Stefana i za njegove roditelje.

SAMO SKROMNO DETE - Oba Brenina i Bobina sina rođena u Americi

- Nikada mu neću dozvoliti da pomisli kako je bogat, moja obaveza je da ga školujem, osposobim za život i obogatim ga duhom - svojevremeno je o Stefanu Emeraldu rekla njegova majka. 

STEFAN Emerald, prvi sin bračnog para Lepe Brene i Bobe Živojinovića, rođen je 21. maja 1992. godine u NJujorku i državljanin je Sjedinjenih Američkih Država. Ima dva imena, i dvojno državljanstvo.

Foto: Tanjug, Arhiv Borbe

 

- Nema izbora, pošto od Stefana ne mogu da pravim siromašno dete, kad on to nije - reći će nekoliko godina kasnije Lepa Brena, na pitanje kako zaštiti dete od roditeljske slave i bogatstva.

- Međutim, nikada mu neću dozvoliti da pomisli kako je bogat.

Moja je roditeljska obaveza da Stefana obogatim duhom, školujem, osposobim za život, i probam da ne izgubim onu dragocenu emotivnu nit koja spaja decu i roditelje.

Kada je pre nekoliko meseci Lepa Brena sa ''Slatkim grehom'' objavila novi album, gotovo na svako gostovanje na televiziji vodila je i osmoipogodišnjeg Stefana. Htela je da mu objasni kako to izgleda kad ''mama ide na posao da zaradi pare''.

Foto: V. Danilov

 

Radoznao i živahan kao i svako dete njegovog uzrasta, Stefan je često ''minirao'' mamu u emisijama koje su išle uživo, govoreći kako ''tata kuva bolje od mame'' ili objašnjavajući kako Brena eskivira telefonske poziva, iako je kod kuće.

- Laže, tu je ali neće da se javi - uzviknuo bi dovoljno glasno da ga čuje i sagovornik sa druge strane žice.''

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz najveće novinske arhive na ovim prostorima, štamparije Borbe, a ovaj članak je izašao u Večernjim novostima 28.11.2000.*

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".