Međutim, većinu njih je praktikovao kako bi mu mozak bolje radio, a ove tri su bila najčešće.

1. Dugo razmišljanje

Nikola Tesla je često govorio da ume da zamisli mašine, pa je znao da napravi nacrte pre nego što je započeo radove na njihovoj konstrukciji. Ovaj proces vizuelnog mišljenja nije urođen svim ljudima, ali je osnovna ideja koncentracija.

Tesla je u svojoj autobiografiji opisao ovaj proces: "Moj metod je drugačiji. Ne žurim sa konkretnim radovima. Kada dobijem ideju, odmah počinjem da je gradim u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim na popravkama i upravljam mašine u mojoj glavi. nije važno da li testiram turbinu u svojoj glavi ili u radionici."

Foto: Arhiv Novosti

 

 

2. Šetnja

Nekoliko studija je potvrdilo da odlazak u kratku šetnju doprinosi boljoj kreativnosti. Tesla je očigledno bio istog mišljenja. Iako su njegove duge šetnje postale deo opsesivno-kompulzivnog ponašanja, on je tokom šetnje došao do ideja za nekoliko svojih izuma. Tokom jednog od njih, došao je na ideju o naizmeničnom strujom.

Nikola Tesla se preselio u Budimpeštu 1881. godine. U tom gradu se oporavio od nervnog sloma i često je šetao sa prijateljem i recitovao poeziju. Tokom jedne od tih šetnji rodila se ideja o naizmeničnoj struji.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

3. Probleme je rešavao u samoći

Poput mnogih inovatora i kreativaca, Nikola Tesla je zastupao tezu da treba biti sam dok se stvara i razmišlja. Jedan od njegovih citata glasi: "Um je oštriji i koncentrisaniji u neprekidnoj samoći. Za razmišljanje nije potrebna velika laboratorija. Originalnost dolazi iz samoće koja nas oslobađa od uticaja koji štete našem kreativnom umu. Budite sami, to je tajna pronalazač, budi sam, tada se rađaju ideje", piše Espreso.

BONUS VIDEO: