NJegov rival iz Partije zelenih Peka Havisto osvojio je u juče održanom drugom krugu predsedničkih izbora 48,4 odsto glasova.

Stub je prethodno obavljao funkciju potpredsednika Evropske investicione banke i direktora Evropskog univerzitetskog instituta u Italiji, a za sebe kaže da je ''umeren'' političar, navodi Rojters. Pored toga, obavljao je dužnost premijera Finske od 2014. do 2015. godine.

Prvi krug izbora održan je 28. januara, a tada je Stub imao najviše glasova, dok je Havisto bio drugi.

Pošto nijedan od kandidata nije prešao 50 odsto glasova, održan je i drugi krug izbora.

Uoči izbora najavio je da će, ako bude izabran za predsednika, voditi politiku ''bezgranične podrške'' Ukrajini, dok ga najbliži saradnici opisuju kao proevropskog političara koji se zalaže za ''evropskiji NATO'' i kao konzervativca kada je reč o fiskalnoj politici.

Foto: Tanjug/AP

 

Izbori u Finskoj su prekretnica, jer je Finska bila vojno neutralna i birala predsednike koji su negovali diplomatske odnose sa susednom Rusijom.

Pobeda Aleksandra Stuba je nastavak nove finske politike, prenosi RTS.

Ko je Aleksandar Stub?

Stub je rođen u Helsinkiju u dvojezičnoj porodici, budući da je njegov otac Šveđanin, a majka Finkinja. NJegov otac Goran Stub bio je izvršni direktor Finske hokejaške asocijacije od 1976. do 1983. godine, te je Aleksandar igrao hokej na ledu do tinejdžerskih godina. Pored toga, on je sa dvanaest godina počeo da igra golf, a tokom srednje škole igrao je čak i u finskoj reprezentaciji.

Godine 1986. Stub je završio srednju školu na na Floridi, a dve godine kasnije diplomirao je na Gimnasiet Larkan u Helsinkiju, nakon čega je odslužio i vojni rok.

Stub je bio golferski stipendista na američkom Unverzitetu Furman u Južnoj Karolini. Bio je član finske golf reprezentacije i nameravao je da postane profesionalni golfer nakon diplomiranja, ali je studiranje sa Brentom Nelsenom, američki profesor političkih nauka na Univerzitetu u Južnoj Karolini, dovelo do toga da napusti sport kako bi se fokusirao na svoje studije. Godine 1993. diplomirao je političke nauke na Univerzitetu Furman.

Foto: Tanjug/AP

 

NJegov politički uspon počinje kada je kao istraživač specijalizovan za poslove Evropske unije izabran u Evropski parlament 2004. godine, kao član Nacionalne koalicione partije. Nakon toga, ovaj političar je 2008. godine imenovan za ministra spoljnih poslova, a 2011. se prvi put kandidovao za finski parlament. Potom je imenovan za ministra za evropske poslove i trgovinu u kabinetu Jirkija Katainena.

Kada je Katainen odstupio sa mesta premijera i predsednika Nacionalne koalicione partije 2014. godine, Stub je izabran za novog predsednika stranke. Nastavio je da formira vladinu koaliciju pet partija, a predsednik Sauli Niiniste ga je zvanično imenovao za premijera 24. juna 2014. Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2015, Stubova Nacionalna koaliciona partija izgubila je status najveće stranke. Nakon koalicionih pregovora između pobedničke Partije centra, Finske partije i Nacionalne koalicione partije, Stub je 29. maja 2015. imenovao za ministra finansija novoizabrani premijer Juha Sipila.

Foto: Tanjug/AP

 

Godine 2016, Stubovo vođstvo strane su osporili poslanica Elina Lepomaki i ministar unutrašnjih poslova Peteri Orpo, nakon ćega je izgubio vođstvo strane upravo od Orpoa na partijskoj konferenciji. Podnevši ostavku na mesto ministra finansija i odbijajući dalje ministarske pozicije, Stub je podneo ostavku i na mesto člana parlamenta 2017. godine da bi prihvatio imenovanje za potpredsednika Evropske investicione banke. Nakon što mu je mandat u Evropskoj investicionoj banci istekao u januaru 2020. godine, izabran je za direktora i profesora Škole za transnacionalno upravljanje na Evropskom univerzitetskom institutu.

Foto: Tanjug/AP

 

U avgustu 2023, Stub je objavio svoju odluku da se kandiduje na finskim predsedničkim izborima 2024. On je završio prvi u prvom krugu glasanja 28. januara i pobedio u drugom krugu 11. februara, osvojivši 51,6% glasova protiv Peke Haavista. Nakon preuzimanja dužnosti, Stub će biti drugi švedsko-finski predsednik u istoriji Finske.

Foto: Tanjug/AP

 

Vučić čestitao Stubu

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je pobedu Aleksandru Stubu.

- Čestitam starom prijatelju Aleksandru Stubu na pobedi na predsedničkim izborima u Finskoj. Uveren sam da će Vaše značajno političko iskustvo doprineti daljoj izgradnji bolje budućnosti Vaše zemlje i Evrope u celini - napisao je Vučić na svom nalogu na mreži Iks (Tviter).

Foto: Tanjug/AP

 

BONUS VIDEO: