NJegov sin Marko krenuo je očevim stopama, dok se o privatnom životu porodice Janketić malo toga zna.

Proslavljeni Mihailo Miša Janketić rođen je 24. maja 1938, a pozivom koji ga je proslavio nije ni planirao da se bavi. NJegova prva ljubav je bila književnost.

Foto: N. Fifić

 

 

Tokom studija je otišao na radnu akciju, a tamo se, po sopstvenom svedočenju, zadržao sa jednom prelepom Austrijankom, i kada se vratio u Beograd izgubio je uslov za sledeću godinu.

- Da bih ponovo imao dom i stipendiju morao sam nešto da upišem i najjednostavnije mi je bilo da odem na Pozorišnu akademiju - rekao je jednom prilikom Janketić.

I od tada su se uloge nizale. Miša je igrao i na filmu i na televiziji i u pozorištu. Iza slavne karijere krije se i potresna priča o njegovom odrastanju. Najteži period u životu mu je bio tokom Drugog svetskog rata kada je izgubio majku koju je ubio njen školski drug.

Foto: Predrag Mitić

 

 

- Majka je radila na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Nemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane. Da i dalje radi na pošti. Iako za Nemce... jer će naši opet doći. Jednoga dana ispratili smo i kolonu Nemaca. Sa druge strane u grad je ušla kolona četnika. Moja majka Milica radila i dalje na pošti. Sada za četnike. Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu. Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. Nekada su zajedno išli u gimnaziju. Pop Maca je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena - ispričao je Janketić jednom prilikom za TV Novosti.

Te žene su, kako je rekao, morale da odlaze u komandu.

- Jednom kada se spremala da ide na saslušanje, majka mi reče:­ 'Cile, mene će da ubiju'. Milenu ostavljam tebi u amanet. Ti da je čuvaš i štitiš. Ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj učini. Nije se više vratila moja majka Milica. Zaludu smo Milena i ja išli u komandu i molili da ne ubiju našu majku. Jedne noći, u Ševarima, ubio ju je pop Maca, s drugim partizanskim ženama. NJih devet - ispričao je Janketić.

Foto: N. Fifić

 

 

U svom poslednjem intervjuu, Janketić je rekao kako kad čovek počne život u tragediji, onda u mladosti stekne užasni strah.

- Teško se s tim živi i pozorište je bilo idealno mesto da oporavim duhovnost, da se rasteretim i da se, hajde da malo budemo i patetični, na neki način sakrijem od surovosti života. Tako da sam ja u pozorištu pronašao životni put, ostvarujući svoje uloge i uporedo ostvarujuću svoju porodicu. Zapravo, sa svoje četvoro dece sam uspeo da povratim moju mrtvu familiju. Čak sam im davao i ta imena, jer sam smatrao da su moja deca bila dug prema nestaloj mojoj porodici. I povratio sam je, tako da su moja deca sada i unuci - priznao je Miša Janketić svojevremeno u intervjuu za Blic.

BONUS VIDEO: