Kumar je podvrgnut revolucionarnom tretmanu u januaru, a iz bolnice je pušten početkom marta.

Nesrećni muškarac je izgubio šake i podlaktice u tragičnoj železničkoj nesreći u oktobru 2020. Kako prenose lokalni mediji, on je prelazio preko pruge u blizini svoje kuće kada se njegov bicikl zaglavio.

Dok je pokušavao da oslobodi svoj bicikl, prošao je voz i obe ruke su mu nastradale u nesreći. 

- Šepao sam zbog povrede noge. Okliznuo sam se na šinama i bicikl mi se zaglavio. Pokušavao sam da povučem bicikl rukama kada sam pregažen - rekao je on svojevremeno za India Todaѕ

On je jedno vreme koristio proteze, ali mu nisu odgovarale, piše Indian Express.

 

 

I kada se već pomirio sa činjenicom da će do kraja života živeti bez ruku, smrt Mine Mehte označila je drugu šansu za njega. Mehte, bivša administrativna šefica ugledne škole u ​​Južnom Delhiju, od strane lekara proglašena je moždano mrtvom, te je odlučeno da bude donor organa.  

Foto: Sir Ganga Ram Hospital

 

NJena porodica je takođe izrazila želju da donira njene organe njene smrti, a pošto je Kumar već bila na listi čekanja, lekari su odlučili da izvrše operaciju koja joj je promenila život.

NJegova operacija je prva te vrste u severnoj Indiji.

- Kada smo tražili potencijalne kandidate za transplantaciju ruke, Kumar je bio na našoj listi čekanja - priseća se dr Maheš Mangal, predsednik Odeljenja za plastičnu i estetsku hirurgiju u bolnici Sir Ganga Ram.

- Prema protokolima o transplantaciji, obavljeni su detaljni pregledi i neophodna istraživanja. Treće nedelje januara, tračak optimizma se pojavio za Raca Kumara kada su ga pozvali iz bolnice.

Foto: Sir Ganga Ram Hospital

 

Inače, Mehtini organi nisu pomogli samo Kumaru - bubreg, jetra i rožnjača ove preminule žene takođe su donirani za još tri pacijenta kojima je potrebna.

Kumarov zahvat je trajao čak 12 sati, a zahtevao je i zajednički rad ogromnog tima hirurga. Medicinski tim je morao da pričvrsti svaku arteriju, mišić, tetivu i nerv između ruku donatora i ruku primaoca.

Kumarovo telo je prihvatilo pridodate ruke, a on će do kraja života na imunosupresivima i lekovima protiv odbacivanja.

Kumaru će biit potrebno nekoliko meseci da povrati osećaj u svojim novim rukama jer je „potrebno neko vreme da se nervi ponovo povežu“.

Foto: Sir Ganga Ram Hospital

 

- Takođe će mu trebati neko vreme, najmanje šest do sedam meseci da počne da doživljava osećaje kao što su bol ili toplota - rekao je dr Mangal.

- Posle nekog vremena će mu čak i dlake rasti na rukama bez obzira na to što je primio ženske ruke - dodao je on.

BONUS VIDEO: