Pored pomeranja kazaljki na satu, i letnjih temperatura, tokom predstojećeg vikenda u Srbiji će biti i visok stepen UV indeksa. Kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) zračenje će u subotu biti visoko u pet mesta, dok će u ostatku zemlje biti umereno.

Raspon UV indeksa ide preko 11. Do 2 je nizak i zelen, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast. Od 8 do 10 je vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.  Sutra, odnosno u subotu, UV indeks će biti od 6 do 7 i narandžast u Sjenici, na Kopaoniku, u Prizrenu, Prištini i u Vranju, pokazuju trenutni podaci RHMZ.

U ostatku Srbije biće žut i umeren, od 3 do 5 stepena, a i takav UV indeks zahteva opreznost pri izlaganju suncu.

Letnje temperature za vikend i u ponedeljak

Kako je najavio RHMZ, u Srbiji će tokom vikedna i u ponedeljak biti letnje temperature do 30 stepeni. "Južna i jugozapadna strujanja sa severa Afrike preko Sredozemlja usloviće priliv još toplijeg vazduha, pa će za vikend i u ponedeljak biti od 25 do 30 stepeni", navodi se na sajtu RHMZ i dodaje da će u planinskim predelima i u košavskom području duvati umeren, povremeno jak južni vetar.

Od utorka zahlađenje i padavine

Prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima uz manje zahlađenje očekuje se u ponedeljak uveče i noću ka utorku. "Od utorka će maksimalna temperatura u većini mesta biti od 20 do 23 stepena. Kratkotrajne padavine, u vidu kiše ili pljuska sa grmljavinom, očekuju se ponovo u utorak i u četvtrtak, 4. aprila", piše na sajtu RHMZ.

Mere zaštite od sunca:

  • Izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova
  • Koristiti preparate sa zaštitnim faktorom
  • Faktor naneti najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, i nanositi ga na na svaka dva sata
  • Nositi kape i šešire sa širokim obodima
  • Nositi odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima
  • Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom
  • Redovno proveravati kožu

(Informer)

BONUS VIDEO: