U istragu se uključila i austrijska policija, nakon što se pojavio snimak iz Beča na kojem su, navodno, dve Rumunke sa devojčicom koja izgledom i uzrastom neverovatno podseća na Danku. Ambasada Srbije pozvala je sve koji u Austriji prepoznaju devojčicu sa snimka da odmah pozovu policiji, a u međuvremenu je i Interpol objavio međunarodnu potragu za devojčicom iz Srbije.

- Stalno smo u kontaktu sa načelnikom UKP MUP Srbije i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i oni zaista posvećeno rade na ovom slučaju - rekao je juče Marko Blagojević, ambasador naše zemlje u Austriji. - Pratimo sve što je novo i što može da pomogne ili ubrza utvrđivanje istine u vezi sa ovim slučajem. U koordinaciji smo i sa austrijskom policijom koja je pokrenula istragu. Sada očekujemo da bečka policija utvrdi identitet osoba koje se nalaze na tom snimku.

Video-zapis, koji je u subotu uveče u Beču zabeležio jedan srpski državljanin na tramvajskoj stanici Šotering digao je na noge sve u Beču, ali i čitavoj Austriji. Svi su u pripravnosti, ne samo pripadnici srpske zajednice, već i ljudi iz regiona, a angažovali su se i Rumuni, jer je možda reč o njihovim državljankama. Iz bečke policije nisu mogli da daju više detalja o ovom slučaju, ali su rekli da je izgubljeno desetak sati u potrazi, jer je snimak najpre poslat u Beograd, odakle su nešto kasnije kontaktirali sa austrijskom policijom.

Foto: Društvene mreže

 

 

I dok svi u Srbiji i regionu sada iščekuju da se sazna ko je devojčica sa snimka iz Beča, u okolini Bora je nastavljena potraga, a vatrogasci spasioci juče su pretraživali divlju deponiju na Starobanjskom putu. Reč je o mestu udaljenom oko tri i po kilometra od Banjskog Polja, u kojem je devojčica viđena poslednji put. Iako je, prema navodima izveštača sa lica mesta, bila reč o gruboj pretrazi terena, bager je bio fokusiran na jednu tačku, a pretraga ove lokacije je završena oko 13 časova. U Bor je juče ponovo stigla i ekipa Uprave kriminalističke policije iz Beograda, i bilo je primetno da sa sobom nose mapu terena koji se pretražuje.

Roditelji nestale devojčice Ivana i Miloš Ilić i drugi članovi porodice nestale Danke i juče su u policiji odgovarali na pitanja za slučaj da imaju informacije koje bi mogle da pomognu u istrazi.

- U ovakvim situacijama je sasvim opravdano da roditelji, članovi porodice, prijatelji i druge osobe sa kojima su bliski, budu u više navrata u policiji, jer mogu dati korisne informacije kada je reč o utvrđivanju motiva i razjašnjenja svih drugih okolnosti događaja - objašnjavaju sagovornici bliski istrazi. - Majka i otac devojčice svakodnevno su od njenog nestanka u borskoj policiji, dok se, na primer, ujak juče zadržao oko dva sata.

Foto: M. Kolašinac

 

 

Istraga se nastavlja u nekoliko pravaca i svako novo saznanje biće detaljno provereno.

Pradeda male Danke Joksa Dragomirović iz Brestovca koji je, u međuvremenu, prošao poligrafsko testiranje, juče je novinarima rekao da je svima u porodici veoma teško, ali da ne može da tvrdi da je snimak na kojem je u Beču navodno snimljena Danka zaista njegova praunuka.
- Dete ko dete, liči. Čim sam čuo šta se desilo krenuo sam traktorom na moje porodično imanje u Banjskom Polju. Ivana je tu odrasla. Tražio sam dete dva kilometra svuda okolo, ali nije je bilo. Ona je mala, nije mogla ni 100 metara sama - rekao je Dankin pradeda.

Za razliku od prethodnih dana, u Banjskom Polju juče je bilo nešto mirnije, a meštani, "bombardovani" raznim informacijama, sada skoro nerado komentarišu potragu za Dankom, koju su, mnogi, videli tek kada je aktivirana platforma "Pronađi me", iako njenu majku Ivanu dobro poznaju s obzirom na to da je iz obližnjeg Brestovca.

Foto: M. Kolašinac

 

 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".